Молитва за гетьмана Мазепу: на базі Лаврського заповідника створять музейний центр “Гетьман Іван Мазепа та його доба”

11 червня вперше в історії Києво-Печерської лаври відправили панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою.

Про культовий захід ПЦУ в неділю повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України. Міністр Олександр Ткаченко взяв участь у панахиді.

Захід відбувся в церкві Всіх святих над Економічною брамою, що був збудований коштом Мазепи у 1696–1698 роках за типом пʼятибанного хрестовокупольного українського деревʼяного храму та являє собою яскравий взірець “мазепинського” бароко.

Інтерʼєр церкви прикрашає живопис, виконаний 1906 року учнями лаврської живописної школи під керівництвом українського художника Івана Їжакевича і начальника лаврської іконописної майстерні ієромонаха Володимира (Соколова). На північному фасаді церкви можна побачити геральдичний щит Івана Мазепи, відновлений співробітниками Києво-Печерського заповідника 1999 року.

“Сотні прочан прагнули взяти участь у панахиді за упокій душі Іоанна Мазепи-Калединського, шляхтича гербу Курч, гетьмана Війська Запорозького Городового.
Чи це перша панахида за гетьманом у Лаврі, яку він фактично у нинішньому вигляді збудував? Майже впевнений, що ні. Проте за участю десятка провідних телеканалів та представників державної влади України – так.
Панахида у храмі Всіх Святих на день Усіх Святих виняткова хіба тому, що це споруда, яка має на фронтоні герб самого Іоанна Мазепи, а в самій ошатній, п’ятибанній церкві ніколи не служили ряджені з Московського патріярхату. Дух Мазепи їх туди не пустив”, – написав після участі в панахиді громадський активіст та історик Ростислав Мартинюк.

“Державницькі проєкти Мазепи мали колосальний вплив на подальший розвиток України, і найбільш яскраво це проявилось в культурно-релігійному житті. Не дивлячись на цілеспрямовані акції з руйнування всього створеного гетьманом і нищення самої пам’яті про Мазепу. Зокрема, це стосується архітектурних пам’яток, зведених старанням як самого гетьмана Івана Мазепи, так і його соратниками (тільки у писемних джерелах зафіксовано 220 збудованих ними церков)”, – інформує МКІП.

“Церква Всіх святих завжди чітко пов’язувалася у свідомості українців з іменем великого гетьмана. “Мазепиною церквою” називалася навіть у путівниках імперських часів. За ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні ми розпочинаємо реставраційні роботи у церкві Всіх святих, аби зберегти безцінний внесок гетьмана в історію українського народу”, – заявив міністр Олександр Ткаченко.

За його словами, на базі заповідника буде створений Музейний центр “Гетьман Іван Мазепа та його доба”. Місцем для такого музею обрано Онуфріївську вежу, також збудовану коштом гетьмана.

“Ми розпочали роботи над нею в межах програми “Велика реставрація” ще до війни. Наразі залишилось їх завершити та створити музей. Як і обіцяли, Лавра стає українською. Тепер в її стінах будуть звучати молебні за видатних діячів української історії”, – резюмував міністр.

Читайте також:
“Тепер ми знаємо, як виглядав Мазепа”. Невідомі сторінки життя й боротьби великого гетьмана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.