У Москві затримали українку, яка приїхала забирати з РФ викрадених дітей

доповнено, оновлено

У Москві затримали громадянку України, яка приїхала з метою вивезення із Росії українських дітей-сиріт, викрадених окупантами в так званих “нових регіонах”, тобто на окупованих територіях України.

Про затримання українки 30 травня повідомляє урядове інформагентство “РИА Новости” з посиланням на джерело.

За його словами, жінка приїхала до РФ за завданням фонду “Save Ukraine”.

По обіді росЗМІ повідомили, що затриману депортували з Росії.

Жінка нібито розповіла, що за завданням волонтерки Анастасії мала приїхати до окупованого Генічеська й оформити там опікунство над двома дітьми, потім виїхати до Києва, звідти – до Німеччини.

Під час в’їзду до Росії як мету візиту вона назвала отримання російського громадянства та житла.

Контекст

У квітні 2023 року президент України Володимир Зеленський поінформував голову Китаю Сі Цзіньпіна про те, що Російська Федерація за період повномасштабного вторгнення викрала 20 тисяч українських дітей.

Як повідомляла “Новинарня“, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Бєлової. Їх звинуватили у незаконній депортації тисяч дітей з України до Росії, а також у незаконному переміщенні людей (дітей) до Росії з України після повномасштабного вторгнення військ РФ 24 лютого 2022 року.

Це означає, що Путіна і Львову-Бєлову мають арештувати на території кожної зі 122 країн, які підписали Римський статут, покладений в основу МКС.

Докази вини Путіна і Львової-Бєлової в цій справі знайти було найпростіше. Адже президент РФ видавав конкретні укази для переміщення й незаконного усиновлення українських дітей росіянами, а Львова-Бєлова сама “всиновила” одного з таких хлопчиків, щоб показати приклад співвітчизникам.

За даними ЗМІ, в цій справі ордер може бути розширений до обвинувачення в геноциді.

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової, виданий Міжнародним кримінальним судом, не має строку давності.

Як відомо, офіс прокурора МКС Каріма Хана з березня 2022 року проводить своє незалежне розслідування російських воєнних злочинів, скоєних в Україні, та вже кілька разів приїздив в Україну. Одним із результатів цієї роботи став ордер на арешт Путіна у справі про викрадення українських дітей.

Читайте також:
Лукашенко особисто віддавав накази:
Україна розслідує можливу роль Білорусі в депортації дітей з окупованих територій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна