Лукашенко особисто віддавав накази: Україна розслідує можливу роль Білорусі в депортації дітей з окупованих територій

Київ розслідує можливу причетність Мінська до допертації українських дітей з тимчасово окупованих територій.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора, передає Reuters 23 травня.

За даними слідства, дітей вивозили щонайменше в три місця Білорусі. Ба більше, повідомляється, що самопроголошений президент Олександр Лукашенко особисто віддавав накази про депортацію груп українців.

Так, відкрито кримінальне провадження за фактом примусового перевезення/депортації понад 19 000 дітей з окупованих Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей, зокрема до Білорусі.

“Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих „оздоровчих таборів“ у Білорусі наразі розслідуються в межах зазначеного кримінального провадження”, — заявили у відомстві.

Раніше білоруська опозиція оприлюднила доповідь, у якій ідеться, що уряд Лукашенка брав участь у незаконній депортації дітей з окупованих РФ територій України. У документі зазначалося, що 2150 українських дітей, зокрема сироти у віці від 6 до 15 років, були відправлені в так звані табори відпочинку та санаторії на території Білорусі.

ОБСЄ заявила, що насильницьке переміщення або депортація українських дітей до країни-агресорки Росії є воєнним злочином. Організація наголошує, що такі дії є  “нехтуванням зобов’язаннями щодо створення зобов’язуючих механізмів, передбачених Четвертою Женевською конвенцією, для відстеження цих дітей, повідомлення про їхнє місцезнаходження та сприяння їхній репатріації або возз’єднанню з їхніми сім’ями” і є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Читайте також:
Росіяни під час повномасштабної війни поранили 982 дитини, вбили – 482

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна