Депортація українських дітей до РФ є воєнним злочином, – ОБСЄ

Експертна місія ОБСЄ заявила, що насильницьке вивезення український дітей до Росії на тимчасово окуповані території та/або на територію РФ може бути визнано воєнним злочином.

Про це йдеться у відповідному звіті на сайті ОБСЄ,  опублікованому 4 травня.

“Насильницьке переміщення або депортацію українських дітей вважаємо можливим воєнним злочином та/або злочином проти людяності. Поки ми підтримуємо такі кваліфікації, ми також вважаємо, що в ці частини має бути включене поняття про те, що цей злочин також може бути геноцидом”, – сказано в документі.

У звіті ОБСЄ також наголосила, що саме Росія незаконно вивозить українських дітей на свою територію. Основну увагу в документі приділено дітям-сиротам та дітям без супроводу дорослих, “оскільки вони є найбільш вразливими групами серед переміщених дітей”.

У доповіді зазначають, що після переведення на територію країни-агресорки українські діти “піддаються впливу проросійських інформаційних кампаній, які часто є тотальним перевихованням”.  А РФ “не робить жодних кроків для активного сприяння поверненню українських дітей”. Ба більше, “вона (Росія – “Н“) створює різноманітні перешкоди для сімей, які прагнуть повернути своїх дітей”.

Разом з тим, експертна місія вважає, що переміщення Росією українських дітей на тимчасово окуповані території України або на російську територію “є нехтуванням зобов’язаннями щодо створення зобов’язуючих механізмів, передбачених Четвертою Женевською конвенцією, для відстеження цих дітей, повідомлення про їхнє місцезнаходження та сприяння їхній репатріації або возз’єднанню з їхніми сім’ями” і є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Як інформувала “Новинарня“, російські окупанти заявили про часткову “евакуацію” українців з 18 окупованих населених пунктів Запорізької області, розташованих біля лінії фронту. Ворог планує вивезти дітей з батьками, людей похилого віку, людей з інвалідністю та пацієнтів лікувальних закладів.

Читайте також:
Із Авдіївки планують евакуювати всіх цивільних, у місті тривають запеклі бої

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна