НАБУ частинами знаходить зниклі гроші із хабаря голови ВСУ Князєва

У справі про отримання хабаря головою Верховного Суду України Всеволода Князєва додатково вилучено майже пів мільйона доларів США.

Про це у вівторок, 23 травня, повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

“НАБУ і САП під час обшуку вилучили велику суму готівки у майже пів мільйона доларів США, сховану учасниками злочину у справі за підозрою голови Верховного Суду. Наразі НАБУ і САП досліджують джерело походження і приналежність цих коштів”, – сказано в повідомленні.

За цими даними, обшук було проведено 22 травня у межах досудового розслідування отримання 2,7 млн доларів неправомірної вигоди головою ВСУ та адвокатом.

Відомий юрист, а нині військовослужбовець ЗСУ Леонід Маслов, коментуючи цю новину, відзначив, що близько 237 тисяч доларів із великого хабаря Князєва і суддів ВСУ досі не знайдено.

Маслов так пояснює послідовність вилучення коштів: “НАБУ щойно повідомило, що вилучили «майже півмільйона» доларів мічених купюр у справі Князева.

Нагадаю: передано голові ВС було 1,8 млн. Оскільки посередник, кум підозрюваного, Кирило Горбуров, працював на НАБУ, номери купюр вже тоді були переписані.

Останній транш, 450 тисяч, було вилучено під час затримання в ніч з 15 на 16 травня.

Перший транш, від 3.05.2023, містив 1,348 млн. Гроші пан Князєв перевіз у свій кабінет. Однак із кабінету було вилучено під час обшуку лише 548 тис. Нестача складала 800 тис.

У трьох суддів вилучили 10, 2,3 та 50 тисяч – всього 62,3 тис. Тобто нестача становила десь 737,7 тис.

Судячи з фото [від 23 травня], велику частину коштів, близько пів мільйона, вилучили не у різних суддів, а з одного місця — банківської ячейки.

Отже,
1) або пан Князєв просто переховав ці пів мільйона, не збираючись ділитися з колегами і не повідомивши про це кума-агента;
2) або колеги, отримавши “матеріальну допомогу” від голови, вирішили зберігати її в одному місці;
3) або вони усі кошти склали в один кошик після “шухеру” і підкинули все НАБУ. Щоб припинити активність пошуку.

Близько 237 тисяч доларів ще не знайдено. Журналістам варто пошукати подробиці”, – написав правник і військовий у фейсбуці.

Передісторія: справа про хабар Князєву

15 травня НАБУ затримало голову Верховного Суду Князєва на хабарі в розмірі 2,7 млн доларів.

16 травня Бюро оголосило про підозру Князєву  та його спільникові–адвокату у справі щодо отримання хабаря за рішення ВСУ на користь олігарха Костянтина Жеваго.

Князєву інкримінується вчинення кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України – отримання неправомірної вигоди і пропозиція та обіцянка надання такої вигоди.

Це найбільша в історії України справа про хабарництво представника судової влади.

Голова Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос пояснив: “Зафіксували низку контактів власника групи “Фінанси та кредит” (олігарха-втікача Жеваго) з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності… Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям суду за ухвалення потрібного для Жеваго рішення. За кілька днів після цієї розмови – 15 березня – мало відбутися засідання по цій справі, але його перенесли, щоб відтягнути час для акумулювання коштів та досягнення “домовленостей”.
Паралельно відбувалася передача коштів від бізнесмена до адвоката. І вже 19 квітня Верховним Судом було ухвалене рішення. І вже після цього, на початку травня, адвокат отримав від керівництва Верховного Суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників цього угруповання суддів”.
3 травня було передано першу частину хабаря, 15 травня – другу, під час чого вже й було “на гарячому” викрито керівництво ВСУ.

Адвокатом, який працював із ВСУ, виявився Олег Горецький.

Операція НАБУ проводилася “департаментом агентів під прикриттям”, або “агентів Катерин“, тобто знову в довіру до корупціонерів втерлася жінка.

Надалі значна частина коштів із цього хабаря “загубилася”.

Також НАБУ оприлюднило записи прослуховування голови Верховного Суду у справі щодо отримання ним хабаря.

16 травня пленум Верховного Суду висловив недовіру голові ВСУ Князєву та достроково позбавив його статусу голови суду.

18 травня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід Князєву у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 107 млн гривень. Горецькому – тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 80 мільйонів. Адвокати подали апеляцію.

Читайте також:
НАБУ та САП розповіли подробиці корупційної схеми з Жеваго у Верховному Суді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна