ВАКС обрав запобіжний захід ексголові Верховного Суду Князєву

Вищий антикорупційний суд України обрав колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву запобіжний захід: тримання під вартою на 60 днів (до 14 липня).

Альтернатива – внесення застави в розмірі 107 мільйонів 306 гривень, повідомляє “Суспільне“.

Обвинувачення просило про заставу в розмірі 150 мільйонів із зобов’язанням носити електронний браслет.

На думку прокурорів, Князєв може переховуватися в Україні або за кордоном, впливати на свідків, експертів, суддів ВС чи навіть знищувати докази.

Своєю чергою захисники Князєва спростували всі ризики і просили суд про будь-який інший запобіжний захід, не пов’язаний з арештом.

Також адвокат Князєва Володимир Клочков у коментарі “Суспільному” сказав, що у справі, в якій йому нібито пропонували хабар, його підзахисний голосував проти “потрібного” рішення. Натомість рішення, яке намагалися отримати за хабар, нібито винесли інші судді Великої палати ВС.

Читайте також:
ВРП дозволила тримати під вартою ексголову ВС Князєва

Передісторія

15 травня НАБУ затримало голову Верховного Суду Князєва на хабарі в розмірі 2,7 млн доларів.

16 травня Бюро оголосило про підозру Князєву  та його спільникові–адвокату у справі щодо отримання хабаря за рішення ВСУ на користь олігарха Костянтина Жеваго.

Князєву інкримінується вчинення кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України – отримання неправомірної вигоди і пропозиція та обіцянка надання такої вигоди.

Голова Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос пояснив: “Зафіксували низку контактів власника групи “Фінанси та кредит” (олігарха-втікача Жеваго) з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності… Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям суду за ухвалення потрібного для Жеваго рішення. За кілька днів після цієї розмови – 15 березня – мало відбутися засідання по цій справі, але його перенесли, щоб відтягнути час для акумулювання коштів та досягнення “домовленостей”.

Паралельно відбувалася передача коштів від бізнесмена до адвоката. І вже 19 квітня Верховним Судом було ухвалене рішення. І вже після цього, на початку травня, адвокат отримав від керівництва Верховного Суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників цього угруповання суддів”.

3 травня було передано першу частину хабаря, 15 травня – другу, під час чого вже й було “на гарячому” викрито керівництво ВСУ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна