У Москві скасували повітряну частину параду, а Красною площею проїхався лише один радянський танк: як пройшов “дєнь побєди”

У столиці держави-агресора Москві відбувся парад до Дня Перемоги: компанію президенту РФ Володимиру Путіну погодилися скласти лише п’ятеро “дружніх” іноземних лідерів та самопроголошений Лукашенко, літаки знов не літали, військової техніки було мало, а танкову “колону” взагалі складав один-єдиний танк часів Другої світової.

Як випливає з трансляції параду, яку вели російські телеканали, Путін (або дуже схожий на нього чоловік) сидів на трибуні з ветеранами ВВВ. Також на трибунах були присутні учасники так званої СВО, тобто війни проти України.

Нагадаємо, що за два тижні до параду й аж до 10 травня Красну площу повністю перекрили для доступу громадян.

Промова Путіна

У своїй промові російський лідер нічого нового не сказав, укотре повторивши свої пропагандистські заяви про “нацизм”, “війну Заходу проти Росії” тощо.

Деякі цитати президента РФ:

– “проти Росії розв’язано війну, але ми переможемо тероризм, упораємося і з цим”,
– “Захід зібрав неонацистську нечисть з усього світу, щоб зламати міжнародне право, задушити суверенні центри розвитку і перекреслити підсумки Другої світової війни”,
– “Захід провокує конфлікти і перевороти, знищує традиційні цінності, щоб і надалі диктувати свої правила, а по суті – систему грабежу і насильства”,
– “Київ став заручником державного перевороту й розмінною монетою в руках Заходу”,
– “вирішальні для долі нашої батьківщини битви завжди ставали священними – ми пишаємося тими, хто бере участь у “спецоперації”, зараз немає жодної справи, яка була б важливішою за вашу бойову роботу, на вас тримається безпека країни, від вас залежить майбутнє нашої державності й нашого народу”
та ін.

Також Путін відзначив “важливість приїзду лідерів СНД” в Москву на парад.

Гості

Нагадаємо, що раніше про свою готовність приїхати в РФ на святкування Дня Перемоги заявляв лише один іноземний лідер – президент Киргизстану Садир Жапаров.

Проте вже напередодні 9 травня про намір відвідати Москву в цей день оголосили також президенти Казахстану – Касим-Жомарт Токаєв, Узбекистану – Шавкат Мірзійоєв, Таджикистану – Емомалі Рахмон та вірний поплічник Путіна, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Також був присутній прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Техніка

Як відзначають розслідувальні OSINT-спільноти, в у параді на Красній площі взяв участь один-єдиний танк – історичний Т-34, якими Червона армія воювала під час Другої світової війни.

Авіаскладової на московському параді-2023, як і попереднього року, не було взагалі.

Загалом, за підрахунками з відеотрансляції параду, із техніки в ньому були задіяні:

  • 1 танк Т-34,
  • 10 бронеавтомобілів “Тигр”,
  • 6 ВПР “Урал”,
  • 10 бронеавтомобілів З-СТС “Ахмат”,
  • 2 (орієнтовно) БТР-82,
  • 6 оперативно-тактичних комплексів 9P78-1 “Іскандер-М”,
  • 6 комплексів С-400,
  • 3 ракетних комплекси “Тополь-М”,
  • 3 бронетранспортери ВПК-7829 “Бумеранг”.

Як поіронізував народний депутат і армійський волонтер Юрій Мисягін, у Києві на Хрещатику під час виставки на День Незалежності-2022 розбитої українськими захисниками російської техніки й то було більше.

Як відомо, цього року в багатьох містах Росії, а також в окупованому нею Криму, скасували паради до Дня Перемоги 9 травня.

За однією з версій, окрім побоювань щодо безпеки, це рішення спричинене також тим, що на парадах просто немає чого демонструвати, адже більшість російської техніки або задіяна у війні проти України, або вже знищена.

Читайте також:
У РФ удар по Кремлю розцінюють як “замах на Путіна” та терористичну акцію, сплановану українцями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна