У Білорусі в колонії помер політв’язень, якого посадили за смішний смайлик до карикатури Лукашенка в “Однокласниках”

У колонії в Білорусі помер політв’язень Микола Климович, якого засудили до року ув’язнення за “смайлик” у соцмережі на карикатуру на Олександра Лукашенка.

Як повідомив 7 травня білоруський правозахисний центр “Весна”, 61-річний Климович помер у Вітебській колонії №3.

28 лютого в суді Пінського району та міста Пінська Климовича засудили до року колонії за веселу реакцію в “Однокласниках” на карикатуру диктатора Білорусі Лукашенка, незважаючи на те, що Климович мав інвалідність серця ІІ групи, переніс інсульт і складну операцію на серці.

Суд звинуватив Климовича в образі Лукашенка за ст. 368 Кримінального кодексу в сатиричному зображенні, яке він начебто опублікував у соцмережі. В “Однокласниках” блогер поставив реакцію “смішно”, тому карикатуру розмістили в стрічці його сторінки. За словами Климовича, він не мав наміру поширювати ці карикатури, а просто посміявся з них.

Чоловіка затримали в залі суду, оскільки до винесення вироку він був на волі. Перед вироком блогер заявив, що може померти за ґратами.

21 квітня Брестський обласний суд залишив вирок без змін.

Миколу Климовича возили етапом по всій Білорусі. Незабаром його етапували у Вітебськ до колонії №3. Тут він пробув близько двох тижнів до смерті.

Читайте також:
У Росії суд вперше оштрафував за “лайки” під антивоєнними дописами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна