У Росії вийшов на волю кримськотатарський політв’язень Рефат Алімов, який відсидів 8 років у справі “Хізб ут-Тахрір”

У Росії вийшов на волю кримськотатарський політв’язень Кремля Рефат Алімов, засуджений до восьми років ув’язнення у так званій ялтинській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Про це 17 квітня повідомило “Суспільне Крим” з посиланням на адвоката Едема Семедляєва.

“Сьогодні вийшов черговий політв’язень, наш друг, наш брат. Вісім років у застінках, звичайно, це великий термін. Звичайно, він пройшов це випробування гідно, й сьогодні ми його зустріли. Повеземо його додому до Криму, до родичів та близьких. І сподіваюся, що найближчим часом і решта наших хлопців політв’язнів також звільняться”, — зазначив правозахисник.

Адвокат Семедляєв поїхав до міста Салават у республіці Башкортостан, щоб зустріти Алімова.

Звільнений кримський татарин сказав: “Зараз, в першу чергу, хочу побачити рідних та близьких. Дуже сильно сумував за ними. Відпочити нарешті, пройти лікування, огляд. А далі думаю влаштуватися на роботу. Бо останні вісім років мати сама тягнула. Завдяки нашому народу, допомагали їй, поки я був у в’язниці. Зараз треба виходити і починати працювати. Допомагати іншим треба, хто перебуває в такій ситуації”.

Хто такий Рефат Алімов і “справа Хізб ут-Тахрір”

Рефат Алімов — 28-річний кримський татарин, племінник іншого фігуранта ялтинської групи “Хізб ут-Тахрір”, Інвера Бекірова.

18 квітня 2016 року у його будинку в Криму пройшов обшук, після чого російські окупанти затримали Рефата за звинуваченням в “участі у терористичній діяльності”.

12 листопада 2019 року в Ростові-на-Дону (РФ) відбулося заключне судове засідання щодо фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”, на якій було винесено вирок. Відповідно до рішення російського суду, кримчанам призначено покарання у вигляді позбавлення волі в колонії суворого режиму на такі строки: Алімову Рефату — 8 років, з обмеженням волі на 1 рік, Алієву Мусліму — 19 років, з обмеженням волі на 1 рік, Бекірову Інверу — 18 років, з обмеженням волі на 1 рік, Сіруку Вадиму — 12 років, з обмеженням волі на 1 рік, Джеппарову Арсену — 7 років, з обмеженням волі на 1 рік, Куку Емір-Усеїну — 12 років, з обмеженням свободи 1 рік.

Ісламська політична партія “Хізб ут-Тахрір” визнана “терористичною” тільки на території Росії. Члени цієї організації систематично критикували окупаційну владу за репресії мусульман. Водночас “Хізб ут-Тахрір” вільно діє у більшості країнах світу, зокрема в Україні.

Міністерство закордонних справ України вимагало від Росії звільнити фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”.

Як інформувала “Новинарня“, раніше суд в РФ виніс вироки фігурантам першої кримської “справи Хізб ут-Тахрір” – від 12 до 17 років.

Читайте також:
Окупанти в Криму запроторили фігурантів справи “Хізб-ут Тахрір” до психлікарні, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна