Окупанти в Криму запроторили фігурантів справи “Хізб-ут Тахрір” до психлікарні, – адвокат

 

У четвер, 25 липня, трьох фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір” (красногвардійська група) помістили в психіатричну лікарню.

Про це повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає “Крим.Реалії”

За словами Семедляєва, він не потрапив у слідчий ізолятор до свого підзахисного Арсена Абхаїрова і пішов в психіатричну лікарню, адже нещодавно його ознайомлювали з постановою стаціонарної експертизи.

Адвокат додав, що його підзахисний почувається нормально, однак наголошує, що поміщення в психіатричну лікарню його принижує.

Семедляєв розцінює це як “форму каральної психіатрії”.

“Через те, що хлопці відмовляються співпрацювати зі слідством, а не зізнаються в інкримінованому їм злочині і не вважають себе терористами, вони піддаються такій формі тиску, як поміщення в психіатричну лікарню”, – зазначив правозахисник.

Як повідомляла “Новинарня“, 12 жовтня 2016 року в Криму окупаційні силовики РФ провели обшуки в п’яти мусульманських сім’ях, після них були затримані п’ять кримських татар — Рустем Ісмаїлов, Узеїр Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов. Їх обвинувачували в участі в забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Однак на території України ця організація не визнана екстремістською.

6 грудня 2018 року стало відомо, що їх етапували в СІЗО російського Ростова-на-Дону.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, його підзахисний Абдуллаєв не визнав своєї вини і не погодився з жодним із пунктів обвинувального висновку. При цьому, в самому обвинувальному висновку йдеться про те, що слідство не змогло встановити початок “злочинної діяльності” Абдуллаєва, а також час і місце дії організації, у створенні якої підозрюють кримського татарина. Все це, вважає Курбедінов, є підставою для закриття справи.

Захист уточнює, що з 18 свідків обвинувачення, які виступали проти Абдуллаєва, один є оперативним співробітником ФСБ, другий — дільничним МВС, третій — представником кримського муфтіяту в окупованому Криму, ще троє — працівники СІЗО м. Сімферополь, один — “прихований” свідок і 10 — так званих понятих, які були присутні під час обшуків у будинках підсудних.

У червні 2019 року Північно-Кавказький військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) визнав винними п’ятьох громадян України – фігурантів першої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” – в організації або участі в діяльності терористичної організації і засудив їх до відбування покарання у колонії суворого режиму.

Військова колегія засудила Теймура Абдуллаєва до 17 років в’язниці, Узеїра Абдуллаєва — до 13 років, Рустема Ісмаїлова — до 14 років, Айдера Саледінова і Еміля Джемаденова — до 12 років.

Згодом Верховний суд Росії на три місяці скоротив вирок фігурантам “справи Хізб ут-Тахрір”, задовольнивши таким чином апеляційну скаргу на вирок Північно-Кавказького військового окружного суду. Енверу Мамутову, визнаному організатором “Хізб ут-Тахрір” у Бахчисараї, суд зменшив термін відбування покарання на три місяці — із 17 років у колонії суворого режиму до 16 років і 9 місяців.

Відповідно, решта фігурантів (Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Зеврі Абсеїтов) отримали по 8 років і 9 місяців суворого режиму замість 9 років.

Читайте також:
Під Бахчисараєм вбили сина делегата Курултаю кримських татар Мустафаєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна