Суд в РФ виніс вироки фігурантам першої кримської “справи Хізб ут-Тахрір” – від 12 до 17 років

доповнено

Північно-Кавказький військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) визнав винними п’ятьох громадян України – фігурантів першої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” – в організації або участі в діяльності терористичної організації і засудив їх до відбування покарання у колонії суворого режиму.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

Військова колегія засудила Теймура Абдуллаєва до 17 років в’язниці, Узеїра Абдуллаєва — до 13 років, Рустема Ісмаїлова — до 14 років, Айдера Саледінова і Еміля Джемаденова — до 12 років.

Напередодні фігуранти “справи Хізб ут-Тахрір” виступили з останнім словом у суді й подякували всім, хто надавав їм підтримку з моменту арешту в жовтні 2016 року.

ДОПОВНЕНО. Україна розцінює вирок РФ для Тимура Абдуллаєва, Узеіра Абдуллаєва, Рустема Ісмаілова, Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова за сфабрикованими звинуваченнями в участі у діяльності терористичної організації “як наочне свідчення повної заангажованості та залежності російської судової системи, а також як черговий приклад застосування російською окупаційною адміністрацією антитерористичного законодавства для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу”. Про це йдеться в заяві МЗС України.

У відомстві закликали міжнародне співтовариство посилити на Росію політико-дипломатичний та санкційний тиск заради звільнення усіх політичних в’язнів та повернення Криму під український суверенітет.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що засуджені фігуранти сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” будуть звільні раніше відведеного терміну вироку.

“Це не новина, вони (Росія) всім дають такі “драконівські” терміни. Але я думаю, що вони не відсиджуватимуть цей термін: вони переживуть режим Путіна. Вони, як і всі інші, звільняться раніше вироку”, – сказав Джемілєв.

“А репресивна машина працюватиме далі. У них і іншого виходу немає. У Путіна можуть тільки на терорі і триматися”, – заявив почесний голова Меджлісу.

Нагадаємо, 12 жовтня 2016 року в Криму окупаційні силовики РФ провели обшуки в п’яти мусульманських сім’ях, після них були затримані п’ять кримських татар — Рустем Ісмаїлов, Узеїр Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов. Їх обвинувачують в участі в забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Однак на території України ця організація не визнана екстремістською.

6 грудня 2018 року стало відомо, що їх етапували в СІЗО російського Ростова-на-Дону.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, його підзахисний Абдуллаєв не визнав своєї вини і не погодився з жодним із пунктів обвинувального висновку. При цьому, в самому обвинувальному висновку йдеться про те, що слідство не змогло встановити початок “злочинної діяльності” Абдуллаєва, а також час і місце дії організації, у створенні якої підозрюють кримського татарина. Все це, вважає Курбедінов, є підставою для закриття справи.

Захист уточнює, що з 18 свідків обвинувачення, які виступали проти Абдуллаєва, один є оперативним співробітником ФСБ, другий — дільничним МВС, третій — представником кримського муфтіяту в окупованому Криму, ще троє — працівники СІЗО м. Сімферополь, один — “прихований” свідок і 10 — так званих понятих, які були присутні під час обшуків у будинках підсудних.

Читайте також:
МЗС: Ув’язнений у Криму Узеїр Абдуллаєв – у критичному стані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна