Евакуація українців із Судану: в ГУР переповіли деталі спецоперації “Троянський верблюд”

Українські воєнні розвідники провели у Судані спецоперацію з евакуації українців під назвою “Троянський верблюд”.

Про це повідомили у ГУР Міноборони.

У країні між урядовими військами та воєнізованими угрупованнями, які співпрацюють з ПВК “Вагнера” два тижні тому спалахнула кривава бійня.

“Африканська держава поринула у хаос зі стріляниною, артилерійськими дуелями та застосуванням авіації прямо в містах, зокрема й у Хартумі − столиці Судану, звідки потрібно було швидко рятувати українських громадян”, − йдеться у повідомленні.

Більшість українців працювали у Судані в авіаційній галузі. Ця обставина значно підвищувала ризики, адже аеропорт одразу перетворився на поле бою, де залишились заблокованими без їжі та води наші громадяни.

До групи спецназу увійшло менше, ніж 10 людей. Українська розвідка залучила до спецоперацій місцевих та використала оголошене перемир’я.

“Порівнюючи з рятувальними операціями США, які задіювали гвинтокрили, бронетехніку, спецназ, або Саудівської Аравії, яка задіювала ракетний крейсер у порту Судану, ми діяли самотужки без бронетехніки, авіації та важкого озброєння, адже всі наші сили зараз задіяні на фронті”, − розповів учасник спецоперації, воєнний розвідник Ярема.

Передісторія

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF). Останні заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії і міжнародний аеропорт в Хартумі, летовища у північному місті Мерове та в Ель-Обейді.
Насильство, що почалося в суботу, стало першим подібним спалахом відтоді, як ворогуючі сили об’єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році. Конфлікт був викликаний розбіжностями щодо інтеграції RSF (Сил оперативного реагування) до армії як частини переходу цивільного управління країною.
Напередодні в аеропорту столиці Хартум на одному з літаків української авіакомпанії SkyUp спрацював аварійний радіобуй. Компанія вжила заходів для якнайшвидшої евакуації співробітників із країни. Українські екіпажі вивели у безпечне місце. Ними опікується український консул у Судані. Щонайменше один український літак було знищено.
У SkyUp розповідали, що компанія намагається допомогти своїм 36 працівникам якнайшвидше залишити Судан.

Читайте також:
У Судані поновилися бойові дії. Захоплено лабораторію, де зберігаються збудники кору й холери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна