У Судані поновилися бойові дії. Захоплено лабораторію, де зберігаються збудники кору й холери

У середу 26 квітня попри домовленість про припинення вогню у Судані поновилися бойові дії.

Про це повідомляє Reuters у середу, 26 квітня.

Збройні сили Судану (SAF) і воєнізовані сили швидкої підтримки (RSF) напередодні домовилися про 72-годинне припинення вогню. Однак після настання ночі знову чути стрілянину та вибухи в Омдурмані.

Армія використовувала безпілотники, щоб спробувати відігнати бійців з нафтопереробного заводу в Бахрі.

Крім того, в Судані існує “високий ризик біологічної небезпеки” після того, як одна зі сторін бойових дій захопила лабораторію, заявив представник Всесвітньої організації охорони здоров’я Німа Саїд Абід, звертаючись до журналістів у Женеві по відеозв’язку, пише Reuters.

Йдеться про лаболаторію у столиці країни, місті Хартум, що містить збудники кору та холери. Працівників установи вигнали.

За словами представника ВООЗ, унаслідок бойових дій загинуло щонайменше 459 людей, а 4072 отримали поранення.

Передісторія: 
15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF). Останні заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії і міжнародний аеропорт в Хартумі, летовища у північному місті Мерове та в Ель-Обейді.
Насильство, що почалося в суботу, стало першим подібним спалахом відтоді, як ворогуючі сили об’єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році. Конфлікт був викликаний розбіжностями щодо інтеграції RSF (Сил оперативного реагування) до армії як частини переходу цивільного управління країною.
Напередодні в аеропорту столиці Хартум на одному з літаків української авіакомпанії SkyUp спрацював аварійний радіобуй. Компанія вжила заходів для якнайшвидшої евакуації співробітників із країни. Українські екіпажі вивели у безпечне місце. Ними опікується український консул у Судані. Щонайменше один український літак було знищено.
У SkyUp розповідали, що компанія намагається допомогти своїм 36 працівникам якнайшвидше залишити Судан.

Читайте також:
У Судані, де сильні позиції ПВК “Вагнер”, – спроба перевороту, в аеропорту загорівся український літак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна