У Судані, де сильні позиції ПВК “Вагнер”, – спроба перевороту, в аеропорту загорівся український літак

доповнено

У Судані, де відбулася спроба державного перевороту й сутички між різними воєнізованими формуваннями, виникла пожежа в аеропорту столичного міста Хартум, внаслідок якої загорівся літак Boeing 737 української авіакомпанії SkyUp.

Про це повідомляє профільний український сайт Avianews.com.

Також на відео з місця подій можна також помітити пожежу іншого літака – Airbus A330.

Про спробу перевороту в Судані стало відомо в суботу, 15 квітня, після того, як упродовж кількох днів тривала напруженість між армією країни та іншою силовою структурою, Силами швидкого реагування (Rapid Support Forces, RSF).

Як повідомляє BBC, лідер RSF генерал Мохамед Хамдан Дагало заявив, що його сили “були змушені вступити в конфронтацію з військовими, щоб зірвати спробу державного перевороту. І “продовжуватимуть боротьбу доти, доки не будуть захоплені всі армійські бази”. Він також стверджує, що RSF взяли під контроль президентський палац і аеропорт.

Дагало назвав командувача армією генерала Абделя Фаттаха аль-Бурхана злочинцем і звинуватив військових в участі у змові прибічників колишнього авторитарного президента Судану Омара аль-Башира, якого було повалено в результаті військового перевороту 11 квітня 2019 року. Тоді була призупинена діяльність парламенту та дія конституції, і вся влада перебуває в  руках Військової ради Судану на чолі з Фаттахом аль-Бурханом.

У 2021 році в Судані сталася ще одна спроба перевороту. Тоді військові заарештували членів перехідного цивільного уряду на чолі з прем’єр-міністром і оголосили в країні надзвичайний стан. Обоє генералів, і аль-Бурхан і Дагало, входять до Військової ради. Аль-Бурхан як командувач збройних сил є її головою, тобто фактичним президентом Судану, а Дагало – його заступником.

Суперечка між армією та Силами швидкого реагування зосереджена нібито навколо запропонованого переходу до цивільного правління.

Підрозділ RSF номінально підпорядковується уряду, але його пов’язують із російською ПВК “Вагнер” (втім, так само пишуть і про пов’язаність із російською ПВК чинної військової влади Судану, представники якої наразі належать до протилежної сторони протистояння).

У серпні 2022 року повідомлялося, що Росія контрабандою вивозить золото з Судану, щоб підтримати війну, розгорнуту в Україні. Компанія засновника “Вагнера” Євгена Пригожина Meroe Gold видобуває в Судані золото, постачає зброю та навчає армію країни й воєнізовані формування (передусім RSF).

На вулицях Хартума, 15 квітня 2023 року. Скріншот з відео

Бойові зіткнення між двома силовими структурами відбуваються із застосуванням артилерії та військової техніки, а також, за свідченнями очевидців, авіації.

Після повідомлення про те, що в аеропорту Хартума снаряд влучив у пасажирський літак (імовірно, є загиблі), цивільні авіакомпанії призупинили польоти до Судану.




На цей час відомо, що в Судані на умовах “мокрого лізингу” працювали українські екіпажі та два літаки SkyUp (Boeing 737-800 з номерами UR-SQA та UR-SQH).

Ці літаки перебувають у Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).

Коментар авіакомпанії SkyUp

“15 квітня в Судані розпочалися бойові дії. Наразі відомо про спрацювання аварійного радіобуя на одному з двох літаків авіакомпанії SkyUp, що знаходяться в аеропорту міста Хартум. Встановити стан літака та можливі пошкодження на даний момент неможливо.
36 співробітників, що перебувають у країні, наразі перебувають у відносно безпечному місці, з ними є зв’язок.
Наше головне завдання зараз — організувати безпечні умови перебування співробітників та допомогти їм якнайшвидше залишити країну. Ми займаємося цим разом із Посольством України в Єгипті, Почесним Консульством України в Судані, МЗС України та іншими державними структурами. Ми обов’язково повідомимо про вирішення ситуації, як тільки це буде можливо”.

ОНОВЛЕНО. Членів українського авіаекіпажу, які перебували в міжнародному аеропорту Хартума, коли там почалися бойові дії, евакуювали до безпечного місця, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. За його словами, інформація про нібито захоплення українських заручників від однієї зі стюардес не підтверджується.

Читайте також:
Судан призупинив будівництво російської військової бази

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна