В оргкомітеті конкурсу Горовиця назвали “хейтерами” тих, кого обурила участь колишнього військового РФ. Переможцем став українець Федюрко

Переможцем Міжнародного конкурсу імені Володимира Горовиця став українець Роман Федюрко, а в оргкомітеті конкурсу назвали “хейтерами” тих, хто обурився участю в цьому українському заході російського піаніста Станіслава Корчагіна, який ще й служив у війську РФ уже після початку російсько-української війни.

“Місяць тому на українському YouTube-каналі Антіна Жукова вийшло інтерв’ю з Іриною Полстянкіною, президенткою МБФ Конкурсу Володимира Горовиця, у якому обговорювалися усі нюанси майбутнього змагання, що готувалося Всесвітньою федерацією міжнародних музичних конкурсів у Женеві. Допитливий глядач може порівняти дати й заявлені тези і переконатися, що жодна інформація щодо потенційної участі росіян – саме потенційної, адже на час запису передачі тривала подача заявок до конкурсу – не приховувалася”, – заявили в оргкомітеті.

Це повідомлення спричинило ще більше обурення.

“Тобто ви навіть не зрозуміли, що ваша проблема з тим, що там руські солдатіки, а не з тим, що ви настільки притрушені, що відверто про це повідомили? Геніально”, – зауважує користувачка Галина Герасим.

В оргкомітеті також послалися на статут Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC), який “передбачає рівноправну участь у конкурсі для представників різних рас, національностей і віросповідання”.

“Жоден Статут як і будь-який інший правовий документ, не може передбачити все. І це все регулюється змінами, винятками, погодженнями на етапі підготовки між вами і Федерацією. Адже ніхто з європейських організацій сфери культури до 2022 року не розробляв правила гри з такими визначеннями як “країна-агресор”, “країна-терорист”, “країна, що свідомо чинить геноцид населення сусідньої країни в центрі Європи”, – прокоментувала виконавча директорка міжнародного музичного конкурсу ім. Миколи Лисенка Ольга Кононенко.

Водночас раніше генеральний секретар WFIMC Флоріан Рім заявив, що “конкурси й учасники мають чітко відсторонитися від політичної ідеології чи проявів”, “не повинні дискримінувати нікого через національність”, “музика не знає ні кордонів, ні національності, ні релігії, ні ідеології”.

Відреагувало на скандал і Міністерство культури та інформаційної політики. Ситуацію з участю російського ексвійськовослужбовця в українському конкурсі там назвали “кричущою”. І пояснили, що оскільки через війну в Україні цього року конкурс проводився у Швейцарії й за рахунок донорських коштів, МКІП не було залучене ні в процес формування журі, ні в критерії відбору учасників.

“Ситуація, що склалася з появою росіянина у півфіналі, для нас є неприйнятною, оскільки українці, які беруть участь у конкурсі, були поставлені в умови, коли вони мають виступати на одній сцені з представниками держави-агресора”, – наголосили в Мінкульті.

Як писала “Новинарня“, раніше з’ясувалося, що в українському міжнародному конкурсі молодих піаністів імені Горовиця бере участь піаніст з РФ Станіслав Корчагін, який у 2014-2015 роках проходив службу в 154-му окремому комендантському преображенському полку РФ, відродженому Путіним 2013 року. Він також є викладачем державної російської академії музики ім. Гнесіних.

Російський піаніст вийшов у півфінал конкурсу, проте у фінал (який відбувся вже після розголосу) не потрапив. Перше місце посів 18-річний Роман Федюрко, в програмі якого були, зокрема, твори українського композитора Лева Ревуцького. Другим став Джуліан Тревельян, третім – Йонсон Пак.

Читайте також:
“Об’єднати людей ворогуючих держав”: український ілюстратор Майдуков відмовився отримувати німецьку премію разом з росіянкою Улицькою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна