“Об’єднати людей ворогуючих держав”: український ілюстратор Майдуков відмовився отримувати німецьку премію разом з росіянкою Улицькою

Оргкомітет премії миру імені Еріха Марії Ремарка вирішило у 2023 році нагородити своєю відзнакою російську письменницю Людмилу Уліцьку, яка з березня 2022-го живе в еміграції у Берліні. Щоб примирити людей “двох ворогуючих держав”, спеціальну премію надали також українському художнику Сергію Майдукову. Він надіслав організаторам листа, в якому не відмовився від спецпремії, але відмовився отримувати її разом з Уліцькою.

Про це Майдуков написав у листі комітету премії, повідомляє “Читомо”.

Як заявила голова журі Сузанна Менцель-Рідль, цьогорічна премія миру ім. Ремарка мала трактуватися як “знак надії на примирення”.

“Ми хотіли б, щоб цьогорічна Премія миру імені Ремарка була зрозуміла як знак надії: логіка війни не повинна мати останнє слово. Останнім словом має бути мова людства, яка також об’єднує людей ворогуючих держав. Війна не повинна заглушити мову літератури та мистецтва”, – заявила професорка Сузанна Менцель-Рідль, президентка Університету Оснабрюка.

“Саме тому ми сподівалися запросити письменника з Росії та художника з України до Оснабрюка, щоб відзначити їх премією миру імені Ремарка та спеціальною премією”, – додала віцеголова журі Катаріна Пьоттер.

Сергій Майдуков, якому присудили спеціальну відзнаку, відмовився отримувати її в один день з Улицькою.

“Для мене стало несподіванкою, що мене обрали, я отримав листа десь місяць тому. Спершу сказав, що іншим разом приїду, в подальшому листуванні написав, що не приїду зовсім. Гроші хочу більшою частиною покласти в монобанку, де збираю на авто для ЗСУ”, — зазначив художник у коментарі “Читомо”.

Раніше Майдуков написав організаторам, що для нього честь бути нагородженим. Водночас він попросив із розумінням поставитися до того, що не зможе приїхати особисто – зокрема тому, що виїзд з України на культурні заходи наразі ускладнений.

Крім того, художник зауважив, що не хоче бути присутнім на церемонії нагородження ще й з особистих причин: “Дбаючи про свою психіку, я уникаю важких почуттів у цей час. Російської присутності в моєму житті поки що достатньо, тому я  просто приїхав у інший день… Для мене буде честь приїхати, зустрітися з вами та командою наживо та сказати спасибі в прямому ефірі”, — написав Майдуков.

Премію миру імені Еріха Марії Ремарка кожні два роки, починаючи з 1991-го, вручають у німецькому місті Оснабрюк, де він народився. Лауреат премії отримує 25 тисяч євро.

Лауреатами премії в різні роки були Тоні Джадт, Світлана Алєксієвич, Алі Ахмад Саїд Есбер, Лев Копелєв та інші.

Серед людей, відзначеними спецнагородами премії, є офіцер російського флоту Григорій Пасько, а також російська правозахисна організація “Меморіал”. У 2005 році спеціальну відзнаку премії Ремарка отримав український письменник Юрій Андрухович.

У 2023 році відбудеться вже 16-те вручення Премії миру ім. Ремарка.

Людмила Улицька отримає її 22 червня, в день 125-річчя Ремарка.

Довідково

Сергій Майдуков (1982 р.н.) – відомий український карикатурист. Від початку повномасштабної війни РФ проти України його ілюстрації, що зображують воєнне життя в Києві та інших українських містах, друкували різні видання по всьому світу, зокрема ZEITmagazin, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal та The Guardian. Як волонтер Майдуков невдовзі після деокупації побував в Ірпіні та Бучі, а також в інших містах, що пережили російську окупацію, і занотував пережите й побачене на своїх малюнках. На виставці, яка відбудеться паралельно з церемонією вручення премії, деякі з його ілюстрацій будуть доступні для публіки.

Людмила Улицька. Фото: Коммерсантъ

Людмила Улицька народилася 21 лютого 1943 року в Башкирії (РФ). Вважається однією з найважливіших сучасних письменниць Росії. У своїх романах та оповіданнях критикувала спершу радянський, а тепер – нинішній російський режим. У березні 2014 року підписала звернення російських діячів культури проти окупації Криму. У лютому 2022-го стала однією з підписантів відкритого листа, які назвали війну проти України назвали “ганьбою” й “людським божевіллям”. На початку березня-2022 виїхала з РФ, мешкає в Берліні.

Читайте також:
Директорка ІМІ Романюк відмовилася від німецької премії. Бо на неї номінували разом із росіянином

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна