Директорка ІМІ Романюк відмовилася від німецької премії. Бо на неї номінували разом із росіянином

Виконавча директорка українського Інституту масової інформації Оксана Романюк відмовилася від німецької премії Йоганна Філіппа Пальма “За свободу слова”, на яку вона була номінована разом із російським журналістом Олексієм Венедіктовим.

Про це Романюк повідомила в фейсбуці у вівторок, 6 грудня.

“Прочитала, що Венедіктов став “першим росіянином, який отримав німецьку премію за свободу слова”. А я, мабуть, стала першою українкою, яка від неї відмовилась.
Організатори премії, Palm Foundation, написали мені ще навесні, що номінують мене спільно з Венедіктовим. Бо Україна, Росія, символізм, “обидві країни постраждали”. Але я не уявляю, як би я могла фізично стати на одну сцену і розділити одну нагороду з Венедіктовим. Зі службовим лібералом Кремля, політтехнологом, який не раз просував кремлівську пропаганду, публічно називав Путіна своїм “єдиним начальніком”, вихвалявся зв’язками з Лавровим, Пєсковим, іншими функціонерами і так далі”, – написала Романюк.

За її словами, Венедіктов був в курсі, що Фонд Пальма номінував росіянина й українку – “йому також про це мали повідомити офіційним листом”, і він цілком в курсі відмови Романюк від премії. “Тим не менше, йому вистачило совісті піти і отримати цю премію, і розказати що він “первій рускій журналіст, которий….” – пише Оксана.

“Знаю, що за ці 9 місяців багато колег медійників дивувалися виступам росіян на публічних заходах, де про Україну і відповідальність не згадували майже взагалі, натомість розказували як всі повинні їх підтримувати і рятувати. Для мене це також показник адекватності. Якщо російському громадянину не соромно зараз публічно розказувати про свою тяжку долю і отримувати премії, то він є тим, що ми називаємо “хорошим”. Тобто банальним зверхнім імперіалістом. А якщо все ж соромно і він говорить про провину і трансформацію – тоді є шанс на якийсь діалог в майбутньому”, – зазначила директорка ІМІ.

Романюк зазначила, що не має претензій до організаторів.

“Вони щиро дуже далекі від наших реалій. Це західноєвропейська християнська етика, миротворці, “простягніть руки один одному”. Ми довго листувалися з ними і продовжуємо листуватися. Їм непросто вийти за рамки усталеної картини світу і зрозуміти те, що відбувається тут. Але я знаю, що мені все ж вдалося викликати в них запитання і внутрішні дискусії. Попереду в нас ще багато роботи і багато роз’яснень, щоб розвіяти російську імперську магію”, – додала Оксана Романюк.

Контекст

Нагадаємо, 7 жовтня Нобелівська премія миру була присуджена білоруському правозахисникові – засновникові центру “Вясна” Алесю Бяляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал” та українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”.
В українському середовищі прозвучало багато критики щодо відзначення представників “братніх народів”, які насправді є агресорами і жертвою.

Олексій Венедіктов – російський журналіст, у минулому – головний редактор і ведучий радіостанції “Ехо Москви”, мажоритарним власником якої був “Газпром”.
Після початку повномасштабної агресії РФ 1 березня 2022 року “Роскомнагляд” заблокував сайт “Еха Москви” та відключив радіостанцію від ефіру, посилаючись на твердження генпрокуратури Росії, що нібито редакція публікує “неправдиві відомості” про дії російської армії в Україні. Наступного дня рада директорів “Еха Москви” ухвалила рішення ліквідувати радіостанцію та сайт.
Редакція радіостанції натомість почала випускати передачі на YouTube-каналі “Живой гвоздь”.

Читайте також:
Ольга Решетилова: Ми в такому контексті Нобелівську премію не взяли б

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна