Не Зеленському, але Україні: визначені лавреати Нобелівської премії миру-2022

доповнено

Нобелівська премія миру присуджена білоруському правозахисникові – засновникові центру “Вясна”, російській правозахисній організації “Меморіал” та українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”.

Про це в п’ятницю, 7 жовтня, повідомив офіційний твіттер-акаунт Нобелівської премії.

“Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2022 року правозахиснику Алесю Бяляцькому з Білорусі, російській правозахисній організації “Меморіал” і українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”, – ідеться в першому сповіщенні.

Це перша Нобелівська премія в історії незалежної України.

Як повідомили у Нобелівському комітеті, “лавреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали визначних зусиль для документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Водночас вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії”.

Комітет наголосив, що хоче відзначити борців за “мирне співіснування в сусідніх країнах Білорусі, Росії та Україні”.

“Присуджуючи Нобелівську премію миру за 2022 рік Алесю Бяляцькому, “Меморіалу” та “Центру громадянських свобод”, Норвезький Нобелівський комітет хоче відзначити трьох видатних борців за права людини, демократію та мирне співіснування в сусідніх країнах Білорусі, Росії та Україні”, – йдеться в пресрелізі Нобелівського комітету.

Хто виграв

60-річний засновник білоруського правозахисного центру “Весна” Олесь Біляцький – багаторічний політв’язень режиму Лукашенка. За активну громадську та правозахисну діяльність притягувався до судової відповідальності понад 20 разів (перше ув’язнення – 2011 року). Зараз уже понад рік карається в мінському СІЗО.

Міжнародне історико-просвітницьке, правозахисне та благодійне товариство “Меморіал” було засноване ще в СРСР 1989 року. Перший голова – академік Дмитро Сахаров, нобелівський лавреат премії миру 1975 року. Це неурядова організація (співдружність організацій у різних країнах), створена для дослідження політичних репресій у СРСР. Спеціалізується на моніторингу та документуванні випадків порушення прав людини, юридичному консультуванні біженців та політв’язнів.
У грудні 2021 року російська влада ліквідувала російські юридичні особи “Міжнародного Меморіалу” та правозахисного центру “Меморіал” (представники організацій повідомили, що продовжать роботу без юридичних осіб).

Активісти ГО “Центр громадянських свобод”

ГО “Центр громадянських свобод базується в Києві. Заснований у 2007 році для просування цінностей прав людини.

Голова “ЦГС” – Олександра Матвійчук, виконавча директорка – Олександра
Романцова, координаторка проєктів – Анна Попова.

Напрямки діяльності:

  • OZON (об’єктивний, неупереджений моніторинг мирних зібрань та судових процесів),
  • Київська школа прав людини та демократії,
  • Prisoner’sVoice,
  • Київський HUB прав людини
  • Євромайдан SOS,
  • BelarusWatch,
  • Правозахисний порядок денний,
  • Захист правозахисників,
  • Мапа насильницьких зникнень в Україні,
  • Правозахисники на війні,
  • Інформаційний хаб – PROBONO.HELP.

Контекст

Нобелівська премія миру – одна з п’яти премій, заснованих згідно із заповітом Альфреда Нобеля, шведського хіміка та благодійника.
Нобелівську премію миру присуджують з 1901 року. Лауреат отримує диплом, медаль та грошову винагороду.
На відміну від інших нобелівських нагород, премію миру вручають в Осло, а не в Стокгольмі, 10 грудня – в день смерті Альфреда Нобеля.

У 2021 році Нобелівську премію миру присудили філіппінсько-американській журналістці Марії Рессі та головному редактору російського видання “Новая газета” Дмитрові Муратову (“за свободу вираження поглядів”).

Перед присудженням Нобелівської премії миру-2022 одним із її фаворитів вважався президент України Володимир Зеленський.

Хоча список номінантів-2022 не розкривався, побутувала думка, що війна РФ проти України могла вплинути на остаточний вибір Нобелівського комітету в Осло. У попередні роки премія часто використовувалася, щоб привернути увагу до певних конфліктів або дати надію, коли світ переживав похмурі часи.

Як зазначали американський телеканал CNN і часопис Time, Зеленський займав одне з першим місць у списку фаворитів у багатьох букмекерів (разом з Управлінням верховного комісара ООН у справах біженців).

“Відтоді Зеленський неодноразово виступав проти дій Росії на світовій арені і закликав міжнародних союзників покарати Кремль за його агресію… Через понад сім місяців після початку війни і після того, як РФ спробувала анексувати частини України, Зеленський продовжує захищати країну”, – писав Time.

Букмекерська контора NicerOdds віддавала перевагу саме Зеленському. На другому місці в неї було українське англомовне видання The Kyiv Independent. На третьому місці – лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, а на четвертому – народ України. До п’ятірки потрапив і російський опозиціонер Олексій Навальний.

Ресурс Oddschecker зібрав дані онлайн-букмекерів, згідно з якими Володимир Зеленський також був серед лідерів.

Однак експерти в коментарі CNN заявили, що коефіцієнти букмекерів рідко є надійним орієнтиром для визначення переможця, оскільки вони схильні до перебільшення значущості актуальних подій. Експерти вважали, що нагорода, пов’язана безпосередньо з війною в Україні, є малоймовірною.

“Зеленський – військовий лідер, і те, що зараз відбувається, – це війна. Ви можете захоплюватися або не захоплюватися діями, які він робить, але йдеться про війну та збройний захист своєї країни… Якщо Зеленський чи хтось інший зможе зробити внесок у встановлення миру, тоді буде час визнати це величезне досягнення”, – заявив директор Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру Ден Сміт.

Читайте також:
Оголосили лауреата Нобелівської премії з літератури. Не Жадан

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна