У омбудсмена напрацювали спосіб додаткової верифікації військових у російському полоні.

В Україні розробляють спосіб додаткового встановлення (верифікації) військовослужбовців, які перебувають у російському полоні.

Про це в середу, 19 квітня, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Ми напрацьовуватимемо процедуру додаткової верифікації наших військових, які перебувають у полоні на території РФ. Інструментарій: родичі звертатимуться в офіс уповноваженого, ми звертаємося до КНДІСЕ (Київського науково-дослідного інституту судових експертиз – “Н”), інститут робитиме експертизу на підставі фотографій і даватиме результати експертизи. Якщо вона покаже, що це одна й та ж людина, то це буде підставою додатково верифікувати військового, який перебуває у полоні”, – написав омбудсман у Telegram.

За його словами, крім підтвердження особи, експертиза може надавати висновки щодо моральних збитків громадян, які перебували в полоні.

Лубінець повідомив, що для цього підписано меморандум про співробітництво з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

Ідею додаткової верифікації підтримали на рівні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Як відомо, про наявність військовослужбовця в російському полоні рідні й близькі в Україні дізнаються переважно по фото й відео, які трапляються в соцмережах та на ворожому телебаченні.

Читайте також:
Анестезіолог з “Азовсталі”: військовий медик Олександр Демченко пройшов унікальний госпіталь у бункері й російський полон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна