Хорватія відмовила в притулку п’ятьом чеченцям, які втекли від російської мобілізації

Суд у Хорватії відмовив  у статусі політичних біженців і наданні міжнародного захисту п’ятьом чеченцям, які заявили, що втекли від відправки на війну в Україну.

Про це повідомив представник “Асамблеї чеченців Європи” Іса Дадуєв, з посиланням на  “Кавказ.Реалії” пише “Європейська правда”.

Уродженці Чечні, які перебувають у Хорватії транзитом, серед причин еміграції назвали, зокрема, небажання брати участь у війні проти України.

Зараз вони залишаються в центрі для мігрантів, звідки їх можуть як випустити для проїзду в іншу країну, так і депортувати в Росію.

Наразі остаточне рішення хорватської влади щодо їхнього переміщення невідоме.

“Перекладачі, які брали участь у суді, розповіли, що відмову було ухвалено без будь-яких доказів, і вона ґрунтується на самих лише припущеннях, що претенденти на захист є ісламістськими екстремістами. Дуже упереджене рішення”, – вважає Дадуєв.

На початку листопада в Хорватії затримали кілька десятків уродженців Чечні – вони скаржилися на примус підписати відмову від заяв на притулок.

Затримані виїхали з Росії через Туреччину і приїхали в Хорватію транзитом, маючи намір вирушити в інші країни Європи.

Тоді після публікацій у ЗМІ омбудсмен Хорватії Тена Шимонович-Айнвальтер заявила про перевірку законності затримання чеченців та планів на їхнє видворення. Також на ситуацію звернули увагу хорватські правозахисники.

У грудні “Асамблея чеченців Європи” заявила, що одного з чеченських біженців побили хорватські поліцейські в аеропорту. Після цього потерпілого відправили в табір для мігрантів, де кілька днів тримали в одиночній камері. Правозахисники опублікували фотографії зі слідами побоїв, ім’я біженця не називають.

Влада Хорватії інформацію про побиття мігранта з Чечні не коментувала.

Раніше про припинення автоматичного надання притулку росіянам, які втекли від мобілізації, заявили Нідерланди. Також розгляд клопотань про притулок для таких громадян призупинили у Фінляндії.

Читайте також:
Естонія не надаватиме притулок росіянам, які тікають від мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна