Відновлення знищеного житла: закон на допомогу потерпілим ℗

Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ, за підрахунками Київської школи економіки, сума збитків лише житлового фонду України станом на кінець минулого року оцінювалася на рівні 54 мільярдів доларів США. У різних областях зруйновано або пошкоджено близько 150 тисяч будинків, серед них приватних домогосподарств – 131 тисяча. Десь потребує заміни металевий сайдинг або вивернуті бетонні стовпчики, а багато де від будівель лишилася тільки купа цегли чи бетону, тож потрібно споруджувати новий маєток. Із кожним днем матеріальна шкода, яку заподіює загарбник, стає дедалі більшою. Відновлення вочевидь розтягнеться на десятки років. Однак це не означає, що відбудовувати втрачене та пошкоджене не можна вже тепер.

За чий кошт і в який спосіб люди мають розв’язувати цю проблему? Чи отримають на руки живі гроші, чи будматеріали – наприклад, цеглу, скло, пиломатеріали, блоки бетонні, штахетник? Про це в лютому Верховна Рада прийняла закон “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації”. Цей документ уже підписаний президентом та набуває чинності 22 травня 2023 року. Закон передбачає різні способи допомоги, щоб відновити пошкоджені чи знищені квартири, будинки садибного типу. Або купити нові.

Про що закон 2923-IX та які будуть варіанти компенсації

Закон визначає правові й організаційні засади надання державою компенсації за пошкодження чи знищення людського нерухомого майна внаслідок бойових дій, починаючи з 24.02.2024. При цьому він не поширюється на об’єкти, які до дати запровадження воєнного стану перебували на тимчасово окупованій території (так звані ОРДЛО і АР Крим).

Ту чи іншу компенсацію держава Україна надаватиме лише за пошкоджену або знищену житлову нерухомість:

  • квартири,
  • інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках),
  • будинки садибного типу,
  • садові та дачні будинки,
  • об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції.

Право на компенсацію матимуть тільки громадяни України, які є власниками таких об’єктів. Не зможуть її отримати особи із санкційних списків, особи із судимістю за вчинення злочинів проти основ національної безпеки та їхні спадкоємці.

Власники знищеного житла матимуть змогу отримати житловий сертифікат. Це електронний документ, який підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири, будинку або іншого житлового приміщення в обсязі визначеної грошової суми. Власник такого сертифіката матимуть право самостійно обрати географічну локацію свого нового житла.

За законом, власники приватних будинків матимуть вибір – отримати житловий сертифікат на купівлю нового житла або грошову компенсацію, яку їм будуть перераховувати на банківський рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Кожен громадянин зможе подати інформаційне повідомлення про своє пошкоджене або знищене майно в електронній формі – у “Дію”, в паперовій – через ЦНАП. Після верифікації документів дані буде зосереджено в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Джерелами фінансування компенсації визначено кошти державного та місцевих бюджетів; міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів; міжнародна фінансова допомога; репарації або інші стягнення з Росії.

Чи всі зможуть отримати гроші: відмінності за типом будинків і пошкоджень

Варто наголосити, що парламентарії розмежували власників знищених квартир у багатоквартирних будинках та власників знищеного житла садибного й дачного типу (по-народному – “хат”).

Власники знищених квартир матимуть єдину опцію: житловий сертифікат, тобто зобов’язання держави профінансувати купівлю власником нового помешкання на таку-то суму.

Тож грошова компенсація як така власникам квартир не “світить”.

Тоді як власник зруйнованої хати тримає два варіанти: і сертифікат на купівлю нового житла, і грошова компенсація на рахунок зі спецрежимом використання. За ці гроші можна буде, приміром, купити цеглу, бетонні блоки, сайдинг, профнастил або оплатити будівельні роботи. “Наліво”, при належному контролі, пустити гроші не вдасться.

За пошкоджене майно отримати грошову компенсацію буде неможливо – для таких випадків пропонується лише відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

Граничний розмір компенсації – і грошової, і у вигляді житлового сертифіката – не встановлений.

Розмір компенсації будуть вираховувати комісії при органах місцевого самоврядування на підставі методики, визначеної урядом.

Час реалізації

Подаватися на компенсацію можна під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення.

Згідно із законом, використати житловий сертифікат можна протягом п’яти років з моменту його видачі. Відчужувати сертифікат протягом цього терміну, окрім успадкування, заборонено.

За висновками юристів, отримання компенсації через житловий сертифікат буде більш тривалим та забюрократизованим, адже передбачатиме звернення отримувача компенсації до визначеної Кабміном юридичної особи.

На швидкість отримання житла впливатиме також встановлений законом пріоритет окремих осіб на отримання компенсації, серед яких учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, багатодітні сім’ї тощо.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна