За рік в Україні знесли 145 пам’ятників і дерусифікували 10 тис. топонімів, – МКІП

У 2022 році в Україні перейменували майже 10 тисяч топонімів, які були пов’язані з Росією.

Про це 10 квітня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

“За інформацією, наданою обласними військовими адміністраціями та регіональними представниками Українського інституту національної пам’яті, протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 топонімів та демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних з “пропагандою російської імперської політики”, — йдеться у повідомленні мінкульту.

Серед демонтованих пам’ятників 28 були присвячені російському письменнику Олександру Пушкіну, 4 – російському полководцю Олександру Суворову, 4 – радянському письменнику Миколі Островському, 9 – радянському письменнику Максиму Горькому, 1 – російській імператриці Катерині ІІ та ще понад 20 пам’ятників і пам’ятних знаків на честь “радянських визволителів”.

У відомстві зазначають, що вказана інформація наразі “не є остаточною, оскільки процес перейменування та демонтажу триває”. Станом на кінець грудня 2022 року на розгляді у місцевих громадах перебували десятки топонімів та пам’ятників і пам’ятних знаків, які планувалися до перейменування або демонтажу.

Як відомо, в червні 2022 року в Україні при Міністерстві культури та Інституті нацпамʼяті було створено новий орган – Раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

Читайте також:
Нові перейменування в Києві: активісти підказали, за які прізвища голосувати, щоб вшанувати героїв війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна