На Вінниччині в процесі деколонізації перейменували вулицю Надії Савченко

На хвилі дерусифікації і деколонізації в селі Перекоринці, що у Вінницькій області, місцева влада усунула з назви вулиці ім’я колишньої депутатки Надії Савченко.

Як передає “Новинарня“, про це 4 квітня написав у фейсбуці громадський активіст Вадим Поздняков.

“У селі на Вінниччині в рамках деколонізації вирішили перейменувати вулицю, яка носила ім’я Надії Савченко.
Цікава і повчальна історія”, – зазначив Поздняков.

У коментарях він дав посилання на розпорядження Мурованокуриловецької селищної голови (Могилів-Подільський район Вінницької області) від 22.03.2024. Цим документом у межах територіальної громади “перейменовано назви вулиць та провулків”. Так, у Роздолівському старостинському окрузі, в селі Перекоринці, вулиця Надії Савченко перейменована на вулицю Оболонську, вулиця Гагаріна – на Калинову, а Мічуріна – на Яблуневу.

Загалом змінено назви 93 топонімів у 36 населених пунктах. У селах перейменовано вулиці Пушкіна, Гагаріна, Комарова, Челюскіна, Чкалова, Тімірязєва, Жовтнева, 40- і 50-річчя Перемоги, 9 Травня, 8 Березня тощо. Здебільшого вони отримали нейтральні назви – Затишна, Шкільна, Тиха, Миру, Осіння, Квітнева, Вербова, Польова, Сонячна, Світанкова та ін.

Варто зазначити, що цим самим рішенням у селищі Муровані Курилівці провулок Героїв Майдану перейменований на провулок Героїв України (поруч залишається вулиця Героїв Майдану). А в селі Нишівці провулок Набережний тепер називається провулок Дружби.

Контекст: Надія Савченко

Надія Савченко — українська політична та громадська діячка, військовослужбовиця, учасниця АТО.

Служила в 16-й окремій бригаді армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України. У липні 2014 року потрапила в полон до російських військ на Луганщині.

Завдяки викличній поведінці на незаконних судових процесах у Москві та численним голодуванням Надія Савченко отримала широку відомість як політичний в’язень Кремля. Поки Савченко перебувала за ґратами в РФ, її було обрано народним депутатом України (від партії ВО “Батьківщина”, з листопада 2014 року). Також їй було присвоєно звання Герой України (указом президента Порошенка, 2 березня 2015).

Звільнена у травні 2016 року звільнена внаслідок українсько-російської політичної угоди на найвищому рівні.

Надалі в Україні перейшла в опозицію до влади. Провадила активну діяльність на зближення з сепаратистами та російськими маріонетками на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, незаконно відвідувала ОРДЛО “козиними тропами”. Озвучувала російські пропагандистські наративи.

Мала досить високий рівень політичної підтримки, який поступово знижувався. Зокрема, у червні 2016 року Савченко очолювалала рейтинг довіри українських політиків.

Із березня 2018 року Савченко перебувала під слідством та арештом. Позбавлена депутатської недоторканності. На підставі прослуховування її підозрювали в підготовці терористичних актів (“розстріл Верховної Ради”) та спробі повалення конституційного ладу.

За рішенням суду у квітні 2019 року звільнена з-під варти. Перед тим ЦВК відмовила Надії Савченко в реєстрації кандидатом на пост президента.

У жовтні 2021 року міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що Надії Савченко та її сестрі Вірі вручили підозру за використання підробленого COVID-сертифікату, з яким вони намагалися потрапити до України. У червні 2022 року стало відомо, що кримінальну справу про підробку закрили.

Навесні 2022 року Надія Савченко та її сестра Віра пішли на військову службу, йдеться в ухвалах Бориспільського міськрайонного суду.

У травні 2022 суд призупинив розгляд справи щодо Надії та Віри Савченко за підозрою їх у підробці COVID-сертифікатів до їхнього звільнення зі служби. У матеріалах справи йдеться, що наказом командира від 24 лютого 2022 року колишню депутатку, яка була старшим лейтенантом запасу, зарахували в розпорядження командира військової частини А7293 (127-й окремий батальйон територіальної оборони, Деснянський, 112 ОБрТрО). Її сестра Віра теж навесні була призвана на службу, випливає з ухвали суду.

Читайте також:
Савченко заявила, що провадження проти неї та Рубана закривають


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна