“Наразі це непросто”: влада не впевнена, що рішення ВР про повернення доплат військовим можна реалізувати

Реалізація рішення про повернення щомісячної доплати 30 тисяч гривень українським захисникам потребує додаткових джерел фінансування державного бюджету. Президент ще буде обмірковувати рішення, чи підписувати цей закон.

Про це сказав член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський (“Слуга народу”).

За його словами, зараз “дуже складно робити якісь прогнози щодо реалізації відповідного рішення”.

“Воно ухвалене та потребує підпису президента. Будемо дивитися, яке рішення ухвалить президент”, — сказав Веніславський у коментарі “Укрінформу“.

Нардеп підкреслив, що повернення виплат для захисників потребує великих видатків із державного бюджету.

“Було дуже багато дискусій, коли ми скасовували ці виплати (премії-“тридцятки” – “Н”). Повернути їх — це означає, що держава має знайти близько 1 трильйона гривень на рік… Ми всі за те, щоб повернути виплати, але треба знайти джерела. Будемо думати”, — сказав Веніславський, зауваживши, що “наразі це непросто”.

Передісторія

Як повідомляла “Новинарня“, 10 квітня Верховна Рада під час розгляду законопроєкту “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану” (№ 8312) підтримала поправку Дмитра Разумкова про повернення щомісячних додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників ДСНС незалежно від покладених на них завдань чи районів проходження служби.
Проголосована поправка авторства Разумкова повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат держслужбовцям та менеджменту держпідприємств, депутатам, урядовцям, прокурорам тощо (до 10 мінімальних зарплат).

Перед цим із 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим в Україні. Було скасовано так звані “тридцятки” – премії в розмірі 30 тис. грн, які з весни 2022 року передбачалися всім військовим. При цьому мінімальний розмір в ЗСУ й системі МВС/НГУ платні встановили на рівні 20,1 тис. грн.

Негласно зміну підходу пояснюють нестачею фінансування в Міноборони при зростанні чисельності мобілізованих.

Тепер виплати безпосередньо залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Виплата 100 тис. грн бійцям на передовій зберігається, але перелік зон бойових дій уточнено.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.