“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

доповнено роз’ясненням

У Збройних силах України з 1 лютого частково змінюють механізм нарахування грошового забезпечення. Зокрема, скасовують премії-“тридцятки” для тиловиків.

Про це “Новинарні” повідомив військовослужбовець ЗСУ, обізнаний на цій темі, та про це свідчить відповідний наказ міністра оборони України.

Зміни й уточнення стосуються також нарахувань за поранення, виплат у випадку порушень дисципліни, пияцтва, залишення місця служби, дезертирства, добровільної здачі в полон, членоушкодження та ін.

Для цього був підготований наказ міністра оборони Олексія Резнікова “Про внесення Змін до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам” (зазначений порядок затверджений наказом МОУ від 07 червня 2018 року № 260).

“Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та застосовується з 01 лютого 2023 року”, – йдеться в документі, який є в розпорядженні “Новинарні“.

Початково джерело “Новинарні” розповіло, що в частинах мають різночитання і питання щодо застосування поширеного наказу МОУ, і з цього приводу очікувася додаткові роз’яснення.

Водночас було відомо, що останнім часом деяким військовим скасовують премії – так звані “тридцятки” (додаткові винагороди в розмірі 30 тис. грн.).

31 січня Міністерство оборони підтвердило суть змін до порядку нарахування винагороди військовослужбовцям ЗСУ та співробітникам МВС, що діятиме з 1 лютого 2023 року.

У повідомленні Сил безпеки оборони на сайті МОУ сказано: 1 лютого для військовослужбовців, які перебувають далеко в тилу, поза зоною бойових дій і не виконують завдань на сході, півдні чи півночі країни, скасують додаткову місячну виплату у 30 тисяч гривень.

“Бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються.
Анонсовані зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій”, – пояснили в МОУ.

Таке рішення аргументують необхідністю оптимізувати видатки держбюджету та встановленням справедливої фінансової нагороди для тих, хто виконує завдання в районах бойових дій, але не бере безпосередньої участі в боях.

Адже досі всі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, в різних регіонах України отримували додаткові 30 тис. гривень.

Надалі ж виплати “напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують”.

Водночас військовослужбовцям планують збільшити розмір місячної зарплатні, щоб мінімальний рівень для воїнів ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становив не менше ніж 20,1 тис. грн.

“…Щоб підвищити рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, вже з 01 лютого 2023 року будуть збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень, також для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Національної поліції України — на рівні не менше ніж 17 000 гривень”, – сказано в повідомленні.

Також відомо, що індексація грошового забезпечення із 1 січня 2023 року не передбачена.

Інші висновки зі змін до порядку такі:

Якщо проглянути текст наказу МОУ, то головна зміна полягає у введенні в порядок виплати грошового забезпечення “додаткової винагороди на період дії воєнного стану”.

Подаємо зміст відповідного пункту з деякими скороченнями (скріншот повних “Змін до Порядку…” дивіться у слайдері в кінці публікації):

“2. Доповнити Порядок новим розділом такого змісту:

“XXXIV. Виплата додаткової винагороди на період дії воєнного стану

…2. На період дії воєнного стану військовослужбовцям додаткова винагорода згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 168 “Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану” виплачується в таких розмірах:

100 000 гривень – тим, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), та виконують бойові (спеціальні) завдання (в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах):

  • під час ведення бойових (спеціальних) дій на лінії бойового зіткнення з противником на глибину виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, у тому числі зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно;
  • у районах ведення воєнних (бойових) дій з виявлення повітряних цілей противника;
  • із здійснення польотів у районах ведення воєнних (бойових) дій, ведення повітряного бою;
  • у районах ведення воєнних (бойових) дій з вогневого ураження противника у складі підрозділу (засобу) ракетних військ і артилерії;
  • на території противника (в тому числі на території між позиціями військ противника та своїх військ, тимчасово окупованих (захоплених) противником територіях);
  • з вогневого ураження повітряних (морських) цілей противника;
  • з виводу повітряних суден з під удару противника з виконанням зльоту;
  • кораблями, катерами, суднами в морській, річковій акваторії (поза межами внутрішніх акваторій портів, пунктів базування, місць тимчасового базування); у районах ведення воєнних (бойових) дій медичному персоналу медичних частин та підрозділів;
  • з відбиття збройного нападу (вогневого ураження противника) на об’єкти, що охороняються, звільнення таких об’єктів у разі їх захоплення або насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою;

50 000 гривень – тим, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно (у тому числі поза районами ведення бойових (воєнних) дій), який здійснює оперативне (бойове) управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні (бойові) дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно (в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах).
Перелік цих органів військового управління (управлінь (штабів) угруповань військ (сил)), затверджується Головнокомандувачем Збройних Сил України або начальником Генерального штабу Збройних Сил України;

30 000 гривень – військовослужбовцям, які виконують бойові (спеціальні) завдання згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) (в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань):

  • у складі діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, резерву Головнокомандувача Збройних Сил України Сил оборони держави, розгорнутих пунктів управління Генерального штабу Збройних Сил України, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ (сил) (далі – завдання у складі угруповань військ (сил), резерву, пунктів управління);
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури згідно з бойовими розпорядженнями;
  • із всебічного забезпечення діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій згідно з бойовими (логістичними) розпорядженнями;
  • у районах ведення воєнних (бойових) дій у складі військових адміністрацій.




3. Райони ведення воєнних (бойових) дій, склад діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, розгорнутих пунктів управління Генерального штабу Збройних Сил України та склад резерву Головнокомандувача Збройних Сил України Сил оборони держави визначаються відповідними рішеннями Головнокомандувача Збройних Сил України.

4. Підтвердження безпосередньої участі військовослужбовців у бойових діях, виконанні бойового (спеціального) завдання або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії (далі – бойові дії або заходи), у період здійснення зазначених дій або заходів здійснюється на підставі таких документів:

  • бойовий наказ (бойове розпорядження);
  • журнал бойових дій (вахтовий, навігаційно-вахтовий, навігаційний журнал) або журнал ведення оперативної обстановки або бойове донесення або постова відомість (під час охорони об’єкта, на який було здійснено збройний напад);
  • рапорт (донесення) командира підрозділу (групи), корабля (судна), катера про участь кожного військовослужбовця (у тому числі з доданих або оперативно підпорядкованих підрозділів) у бойових діях або заходах, у виконанні бойових (спеціальних) завдань.

…6. Перелік органів військового управління (штабів угруповання військ (сил)), включених до складу діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, що мають право підтверджувати безпосередню участь у бойових
діях або заходах, відряджених до цих органів військовослужбовців, затверджується Головнокомандувачем Збройних Сил України або начальником Генерального штабу Збройних Сил України. (…)

7. Керівниками пунктів управління, управлінь (штабів) угруповань військ (сил), командирами військових частин (у тому числі резерву, установ, організацій), до яких відряджені військовослужбовці, щомісячно до 5-го числа повідомляються органи військового управління, військові частини (установи, організації) за місцем штатної служби цих військовослужбовців про дні безпосередньої участі військовослужбовців у бойових діях або заходах, а також виконання завдання у складі управління (штабу) угруповання військ (сил) (затверджених Головнокомандувачем Збройних Сил України або начальником Генерального штабу Збройних Сил України), угруповань військ (сил), резерву, пунктів управління за минулий місяць.

Підтвердження виконання військовослужбовцями завдань на розгорнутих пунктах управління Генерального штабу Збройних Сил України здійснюється на підставі наказів Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України про включення до складу відповідного пункту управління.

8. Виплата додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів:

  • командирів (начальників) військових частин – особовому складу військової частини;
  • керівника органу військового управління – командирам (начальникам) військових частин.

9. Накази про виплату додаткової винагороди за минулий місяць видаються до 5-го числа поточного місяця на підставі рапортів командирів підрозділів.

10. У період дії воєнного стану до наказів про виплату додаткової винагороди, в розмірі 100 000 гривень, також включаються військовослужбовці, які:

  • загинули (померли внаслідок отриманих після введення воєнного стану в Україні поранень та травм, пов’язаних із захистом Батьківщини), – виплата здійснюється за весь місяць, у якому військовослужбовець загинув  (помер);
  • захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон), або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні (у разі, коли зазначені події сталися як до введення воєнного стану, так і після його введення) – за час перебування в полоні (заручниках) та до дня звільнення включно або за час перебування в інтернуванні та до дня повернення до України або за час безвісної відсутності (але не більше одного року);
  • у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, безперервно перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), – з дня отримання такого поранення, включаючи час переміщення до лікарняного
    закладу (у тому числі з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого).

Військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії, виплата додаткової винагороди здійснюється в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць пропорційно часу перебування в такій відпустці.

11. Підставою для видання наказу про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 гривень у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, є довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), форму якої визначено додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800, видана командиром військової частини, де проходить службу або перебуває у відрядженні військовослужбовець, яка містить інформацію про обставини отримання військовослужбовцем поранення (травми, контузії, каліцтва) під час захисту Батьківщини.

Така довідка видається відповідно до наказу командира військової частини про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовцем.

12. Керівниками військово-лікарських (лікарсько-експертних) комісій закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України під час надання рекомендацій про потребу у відпустці за станом здоров’я військовослужбовцям, які одержали поранення (травму, контузію, каліцтво) під час захисту Батьківщини, після закінчення стаціонарного лікування у військовому (цивільному) лікарняному закладі (у тому числі закордонному) одночасно надаються медичні висновки про ступінь важкості поранення для прийняття рішення командирами військових частин цих військовослужбовців щодо надання їм відпустки для лікування після тяжкого поранення та виплати винагороди у розмірі 30 000 гривень за час цієї відпустки.

13. У період дії воєнного стану в разі смерті військовослужбовця (крім випадків, передбачених пунктами 10 та 14 цього Порядку) додаткова винагорода, встановлена військовослужбовцю на день смерті, виплачується у повному розмірі за весь місяць, в якому військовослужбовець помер.

14. До наказів про виплату додаткової винагороди не включаються військовослужбовці, які:

  • самовільно залишили військові частини, місця служби (дезертирували), – за місяць, у якому здійснено порушення, та за весь період самовільного залишення військової частини або місця служби (дезертирства), включаючи місяць повернення, оголошеного наказом командира (начальника);
  • усунені від виконання службових обов’язків, відсторонені від виконання службових повноважень або відсторонені від посади, – з дня усунення або відсторонення, оголошеного наказом командира (начальника), до дня фактичного завершення усунення або відсторонення, оголошеного
    наказом командира (начальника);
  • відмовились виконувати бойові накази (розпорядження), – за місяць, у якому здійснено таке порушення, оголошене наказом командира (начальника);
  • вживали алкогольні напої (наркотичні та психотропні речовини) на території військової частини як у службовий, так і в позаслужбовий час, прибували на службу та/або виконували обов’язки військової служби в стані алкогольного (наркотичного) сп’яніння, – за місяць, у якому здійснено таке порушення, оголошене наказом командира (начальника); вчинили інші дії (бездіяльність), за які судом прийнято рішення про притягнення до відповідальності за вчинення кримінального, військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, – за місяць, у якому така постанова (вирок) надійшла до військової частини;
  • добровільно здалися в полон, – з дня з’ясування в установленому законодавством порядку обставин щодо добровільної здачі військовослужбовця в полон, оголошеного наказом командира (начальника);
  • навмисно спричинили собі тілесні ушкодження чи іншу шкоду своєму здоров’ю або самогубство (крім випадків доведення до самогубства, встановленого судом), – за місяць, у якому здійснено ушкодження чи іншу шкоду своєму здоров’ю або самогубство;

Зазначене не стосується військовослужбовців, визначених в абзацах другому–шостому цього пункту, які протягом поточного місяця:

  • захоплені в полон, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні;
  • загинули (померли) внаслідок отриманих поранень, травм або отримали поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язані із захистом Батьківщини.

…16. Порядок та умови виплати додаткової винагороди на період дії воєнного стану військовослужбовцям військової частини А0515 (ГУР МОУ – “Н”) та підпорядкованих їй військових частин визначається командиром цієї частини з урахуванням цього наказу.”

Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_1 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_2 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_3 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_4 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_5 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_6 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_7 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_8 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_9 Зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам_10
<
>

Читайте також:
Призначення пенсії для родичів загиблих військових: роз’яснення “Юридичної сотні”

“Це ж було вже”: наскільки новим є порядок військового обліку, затверджений Кабміном


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.