Рада проголосувала за повернення військовим премій у 30 тис. грн за рахунок депутатів і держслужбовців. Але цього замало

Верховна Рада підтримала поправку до закону, яка передбачає повернення додаткових виплат у розмірі 30 тисяч гривень для військовослужбовців, поліцейських та працівників ДСНС незалежно від району виконання ними завдань.

Про це в понеділок, 10 квітня, повідомив у телеграмі народний депутат Олексій Гончаренко (“Європейська солідарність”).

У свою чергу нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк розповів про нюанси ухвалення цього рішення, яке на практиці складне до втілення.

Железняк підтвердив: “Справді 254 голосами пройшла правка №48 [ексголови ВР Дмитра] Разумкова у законопроєкт №8312 щодо регулювання окремих аспектів здійснення заходів примусового відчуження майна під час дії правового режиму воєнного стану (прийнятий у цілому 277 голосами)”.

Він пояснив, що проголосована поправка авторства Разумкова повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

Як відомо, у 2023 році мінімальна зарплата становить 6700 грн.

За словами Железняка, щоб повернення надбавок військовим спрацювало, потрібно буде також вносити зміни у державний бюджет.

“Обмеження на зарплати [для держслужбовців і менеджменту державних підприємств] до 10 мінімальних зарплат – це дуже мала економія. Навіть на 2% від запланованих видатків [на доплати військовим] не вистачить. Нагадаю, що ми в день на виплати військовим витрачали 2,7 млрд грн”, – нагадав нардеп.

“Тому я б поки не так однозначно стверджував, що повернули [премії-“тридцятки” військовим]. Поки правильно буде: “грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ/ДП обмежили до десяти розмірів мінімальної заробітної плати”, – написав Ярослав Железняк у телеграмі.

Він додав скріншоти з картки законопроєкту №8312 із текстом поправки Разумкова.

Із тексту видно, що премії-“тридцятки” повертаються військовим, поліції та ДСНСникам на період дії воєнного стану незалежно від району виконання ними завдань чи місця проходження служби. Водночас такі доплати не поширюються на курсантів вищих навчальних закладів.

Із другого скріншоту, поширеного Железняком, випливає, що обмеження рівня зарплат накладене також на народних депутатів, урядовців, прокурорів, працівників Нацбанку.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплат премій військовим в Україні. Було скасовано так звані “тридцятки” – премії в розмірі 30 тис. грн, які з весни 2022 року передбачалися всім військовим. При цьому мінімальний розмір в ЗСУ й системі МВС/НГУ платні встановили на рівні 20,1 тис. грн.

Негласно зміну підходу пояснюють нестачею фінансування в Міноборони при зростанні чисельності мобілізованих.

Тепер виплати безпосередньо залежать від районів перебування воїнів, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань. Виплата 100 тис. грн бійцям на передовій зберігається, але перелік зон бойових дій уточнено.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна