Головком ЗСУ визначив зони бойових дій, де воїнам збережено виплату 100 тис. грн. ДОКУМЕНТ

Після змін у нарахуванні грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ став відомий перелік конкретних зон бойових дій, де воїнам виплачуватимуть премії на попередньому рівні – близько 100 тисяч гривень.

Про це йдеться в наказі головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного №26, підписаному 2 лютого, що є в розпорядженні “Новинарні(див. нижче).

“Якщо особовий склад знаходиться в районі бойових дій, згаданому в цьому наказі, то за період перебування в цьому районі буде нараховуватися відповідна премія, 100 тисяч гривень. Водночас визначено не просто райони, а конкретні громади, де перебування підрозділу визначатиметься як участь у безпосередніх бойових діях”, – пояснив “Новинарні” військовослужбовець, залучений до виконання наказу.

Для відповідних виплат за січень 2023 року були визначені такі райони ведення воєнних (бойових) дій:

Харківська область

Куп’янський район: Дворічанська селищна територіальна громада, Петропавлівська сільська територіальна громада.

Луганська область

Сватівський район: Коломийчиська сільська територіальна громада, Красноріченська селищна територіальна громада.

Сєвєродонецький район: Кремінська міська територіальна громада, Лисичанська міська територіальна громада.

Донецька область

Краматорський район: Лиманська міська територіальна громада, Костянтинівська міська територіальна громада.

Бахмутський район: Званівська сільська територіальна громада, Бахмутська міська територіальна громада, Соледарська міська територіальна громада, Світлодарська міська територіальна громада, Торецька міська територіальна громада.

Горлівський район: Горлівська міська територіальна громада.

Донецький район: Ясинуватська міська територіальна  громада, Донецька міська територіальна громада.

Покровський район: Авдіївська міська територіальна громада, Очеретинська селищна територіальна громада, Мар’їнська міська територіальна громада.

Волноваський район: Ольгинська селищна територіальна громада, Вугледарська міська територіальна громада, Великоновосілківська селищна територіальна громада.

Запорізька область

Василівський район: Кам’янсько-Дніпровська міська територіальна громада, Водянська сільська територіальна громада, Енергодарська міська територіальна громада, Благовіщенська сільська територіальна громада, Малобілозерська сільська територіальна громада, Дніпрорудненська міська територіальна громада, Василівська міська територіальна громада, Степногірська селищна територіальна громада.

Пологівський район: Гуляйпільська міська територіальна громада, Оріхівська міська територіальна громада, Малотокмачанська сільська територіальна громада, Малинівська сільська територіальна громада, Федорівська сільська територіальна  громада,  Пологівська міська територіальна громада.




Херсонська область

Херсонський район: Олешківська міська територіальна громада.

Каховський район: Великолепетиська селищна територіальна громада, Верхньорогачицька селищна територіальна громада, Горностаївська селищна територіальна громада, Любимівська селищна територіальна громада, Каховська міська територіальна громада, Таврійська міська територіальна громада, Новокаховська міська територіальна громада.

Скадовський район: Голопристанська міська територіальна громада, Чулаківська сільська територіальна громада.

 

Відповідно, на решті територій винагорода військовослужбовцям буде нижчою за 100 тисяч.

Як можна визначити з тексту наказу, в перелік районів бойових дій потрапляють громади на лівобережній частині Херсонської області, які ще не підконтрольні ЗСУ. А не потрапляють – прикордонні райони на півночі України, по яких регулярно вчиняються обстріли.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Контекст

Відповідні зони визначено паралельно з рішенням Міноборони, у зв’язку з браком коштів, скасувати з 1 лютого додаткову місячну виплату 30 тис. грн для військовослужбовців, які перебувають у тилу й поза зоною бойових дій.

Тоді в роз’ясненні МОУ було сказано: “Бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються.

Анонсовані зміни (щодо зняття виплати 30 тис. грн – “Н”) торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій”.

Таке рішення Сили оборони аргументували необхідністю оптимізувати видатки держбюджету та встановленням справедливої фінансової нагороди.

Надалі ж виплати “напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують”.

Водночас у МОУ заявили про збільшення військовослужбовцям розміру місячної зарплатні, щоб мінімальний рівень для воїнів ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становив не менше ніж 20,1 тис. грн.

Читайте також:
МОУ роз’яснило наказ про скасування премій-“тридцяток”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.