На війні в Україні загинув командир взводу Інтернаціонального легіону поляк Міхал Журек

доповнено

На війні в Україні загинув польський доброволець, який був командиром взводу Інтернаціонального легіону.

Про смерть польського громадянина повідомив міністр канцелярії Ради міністрів Польщі Міхал Дворчик у своєму твіттері. Він зазначив, що військовий помер у п’ятницю, 24 березня, проте особи загиблого героя не розкрив.

“Сьогодні (у п’ятницю) загинув черговий український військовий – громадянин Польщі”, – написав посадовець.

За словами Дворчика, ще двоє добровольців отримали поранення на полі бою в Україні й перебувають у важкому стані.

Також поранення отримали два волонтери-медики, які потрапили під вогонь росіян у зоні бойових дій. Одного з постраждалих вже вивезли на територію Польщі для лікування. Другий – все ще перебуває в Україні, його перевезли з Дніпра до Києва для надання допомоги.

Пізніше журналіст видання Polsat News Матеуш Ляховський уточнив у твіттері, що загиблим польським військовим в Україні міг бути командир взводу Інтернаціонального легіону Міхал.

За даними ЗМІ, Міхал воював в Україні з квітня минулого року, через місяць він планував повернутися додому у Польщу у зв’язку із закінченням терміну свого контракту. Там він планував поділитися своїм бойовим досвідом в Україні з товаришами по службі.

Ляховський пише, що Міхал на полі бою був втіленням солдатської честі й відрізнявся особливою відвагою, попри вроджену скромність.

“Він неодноразово говорив, що бореться за свободу України і безпеку Польщі”, – підкреслив журналіст.

Він уточнив, що місяць тому командир взводу Інтернаціонального легіону особисто отримав медаль “За відвагу” від президент Володимира Зеленського.

Згодом з’ясувалося, що загиблий – Міхал Журек.

45-річний Міхал отримав тяжке поранення в голову 25 березня у Бахмуті. Його доправили до лікарні Дніпра, де польський доброволець помер.

Поховали захисника України 14 квітня в місті Бралін. Попрощатися з ним прийшла українська делегація та військові ЗСУ. На труну чоловіка поклали прапор України, а на могилу – вінки від його побратимів і народу України.

Дружина Міхала Агата Журек розповіла, що вони з чоловіком виховували чотирьох дітей, віком від 12 до 18 років. У квітні 2022 року поляк добровільно вирушив до України, щоб захищати нашу державу від російських окупантів.

“Він сказав, що буде боротися за свободу України і безпеку Польщі. Після повернення до Польщі хотів служити у Війську польському”, – сказала Агата.

Читайте також:
Новозеландський воїн ЗСУ Кейн Те Тай із народу маорі незадовго до своєї загибелі врятував українського військовополоненого Гордєєва

“А весілля плануємо в Севастополі”. Історії семи добровольців Інтернаціонального легіону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна