Новозеландський воїн ЗСУ Кейн Те Тай із народу маорі незадовго до своєї загибелі врятував українського військовополоненого Гордєєва

Новозеландський доброволець із народу маорі Кейн Те Тай (Kane Te Tai), про загибель якого стало відомо 21 березня, незадовго до того врятував українського військовополоненого Олексія Гордєєва, котрий понад 40 днів провів в ізоляції у льоху під Бахмутом.

“Минулого тижня багато писали про українського солдата, якого знайшли у підвалі будинку під Бахмутом. Два місяці російські виродки тримали його в полоні і морили голодом. 27-річний Олексій Гордєєв схуд з 80 до 42 кг, щоб вижити, йому довелося пити отруйний антифриз… Одним із рятівників цього військового був доброволець з Нової Зеландії Kane Te Tai, представник корінного народу маорі, ветеран новозеландської армії з досвідом війни в Афганістані”, – відзначила у фейсбуці Олена Чебелюк, волонтерка та працівниця Меморіального музею Гідності.

Сам Кейн Те Тай писав про цю історію так: “Кілька днів тому ми вдарили по російській позиції і після швидкого штурму та бою почали зачищати підвал. “Я українець!” – раптом сказав чийсь голос з-під сходів. Я сказав своїм хлопцям, щоб вони не кидали гранати, і відправив вперед одного з українців, щоб він міг із ним поговорити. Ми були налаштовані скептично, очікуючи пастки, але я просунувся вперед, знайшов його, обшукав і перевернув його горілиць. Коли його очі зустрілися з моїми, він сказав: “Нова Зеландія! Нова Зеландія!” Я подивився вниз. Я впізнав його, це був мій друг, який, як я думав, був убитий росіянами, коли вони вторглися в його дім. Він важко голодував два місяці і був змушений пити антифриз. Він заледве виглядав як чоловік, якого я знав пару місяців тому. Але це було найкраще, що сталося зі мною на цій Богом забутій війні. Бути в змозі врятувати своїх друзів – це те, чого майже ніколи не трапляється, але я вдячний і відчуваю себе благословенним, що саме ми можемо витягнути його з цієї пекельної діри”.

Доброволець Кейн Те Тай перебував в Україні майже рік.

20 березня Кейн загинув у віці 38 років, захищаючи Україну.

За три дні до того він оновив фото профілю у фейсбуці і підписав його: “Eastern Ukraine – Mar 2023. “Best job I ever had”.

Історія порятунку солдата Гордєєва

Російські окупанти в селі під Бахмутом понад 40 днів тримали в підвалі пораненого українського воїна без їжі й води. Однак Олексій Гордєєв вижив і був врятований новозеландським легіонером, коли ЗСУ відбили ворожу позицію.

Звільнений Олексій Гордєєв

Подробиці цієї дивовижної історії 15 березня розповів журналіст Андрій Цаплієнко: “Воїни, які звільнили село під Бахмутом, знайшли у підвалі полоненого українського бійця Олексія Гордєєва. З дірками від куль та осколків у стегні та спині, але живий! З пекла його витяг доброволець ЗСУ з Нової Зеландії”, – написав Цаплієнко в телеграмі.

Відео порятунку побачили в багатьох країнах світу:

“Нагорі точилися бої, а поранений Олексій 42 (!) дні лежав у підземеллі серед його вбитих і вмираючих від ран товаришів, яким він хотів, але не міг допомогти. Харчувався він крихтами – схуд із 80 до 42 кг, пив із калюж, а коли вода закінчилася – отруйний антифриз із нагрівача”, – розповів фронтовий кореспондент.

Тепер Олексій Гордєєв – у шпиталі в Дніпрі. Його прооперували, лікують від отруєння та дистрофії.

Раніше про цю історію в мережі розповів журналіст Сергій Гармаш, колишній представник Донецької області в Мінській тристоронній контактній групі (ТКГ) з питань Донбасу. 12 березня він написав у фейсбуці, без указання імені й місця, що 27-річного хлопця привезли до прифронтового шпиталю, виснаженого до крайнього ступеня – “наші відбили ворожу позицію і знайшли його”. “Якби не один російський солдат, який із жалості ділив із ним свою пайку, помер би з голоду… Коли у госпіталі ми обмивали його перед реанімацією, він був у прямому сенсі холодний. Кілька його товаришів, теж захоплених у полон, померли від ран і голоду”.

Читайте також:
На Донбасі внаслідок обстрілу РФ отримав поранення медик-волонтер із Чехії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна