“Роман Ратушний продовжує перемагати Корбана після своєї загибелі”: Київський апеляційний суд виніс рішення на користь Протасового Яру

Громада Протасового Яру, яка захищає зелену зону від забудови, здобула перемогу в апеляційному суді у справі “Корбан проти Романа Ратушного і ГО “Захистимо Протасів яр”.

Про це група ”Захистимо Протасів яр” повідомила в соцмережі після судового засідання 22 березня.

“Корбан програв Роману Ратушному і громаді Протасового Яру та не зміг заборонити констатувати об’єктивну реальність”, – заявили активісти.

Так, Київський апеляційний суд – у складі головуючого Василя Олійника, суддів Людмили Сушко і Світлани Кулікової – задовольнив апеляційні скарги Романа Ратушного та адвокатів Євгенії Закревської, Оксани Михалевич і Антона Диканя в повному обсязі.

“Суд скасував рішення першої інстанції і відмовив в задоволенні позову Корбану повністю!” – заявили активісти.

Активісти громади Протасового Яру біля Київського апеляційного суду 22 березня 2023

Ідеться про справу про захист честі й гідності Геннадія Корбана, зокрема про поширення Романом Ратушним інформації щодо Корбанової причетності до компанії-забудовника – ТОВ “Дайтона Груп”, спроб забудови Протасового Яру та морально-етично-кримінальних якостей особистості олігарха.

Перед цим Геннадій Корбан програв усі суди щодо земельної ділянки, якій тепер повернуто статус зеленої зони і замість забудови оголошено ландшафтний заказник. “Корбан, очевидно, вирішив помститись і подав позов до Романа Ратушного і ГО “Захистимо Протасів Яр”, в якому просив суд визнати недостовірною інформацією майже всі згадки про себе на сторінці “Захистимо Протасів Яр” і на сторінці Романа Ратушного”, – розповіли активісти.

Спершу Солом’янський райсуд та апеляційна інстанція стали на бік Корбана і присудили йому компенсацію за “моральні страждання” в розмірі 25 тис. грн. Але в січні 2023 року Верховний Суд України скасував постанову Київського апеляційного суду на користь Корбана і направив справу на новий розгляд в апеляцію. Тепер Київський апеляційний суд повністю відмовив стороні олігарха.

“Суд підтвердив право констатувати, що 2 х 2 = 4, право критикувати “сильних світу цього” – публічних осіб типу Корбана. Право на інформацію і право на свободу слова”, – заявили активісти.

У цій справі ще буде касація, але рішення апеляційного суду вступає в силу з моменту проголошення. “Отже, станом на зараз – це повна перемога!”

“Важливо, що наші адвокати не дали викинути зі справи Романа Ратушного після його загибелі. Замість Роми в справу вступили його батьки. І Верховний Суд підтвердив, що в таких справах правонаступництво допускається. Тому позиція Роми звучала сьогодні в Суді через його адвоката, який тепер – адвокат його батьків. Тобто Рома продовжує перемагати недобросовісних забудовників і після своєї загибелі”, – наголосили в “Протасі”.

Як відомо, засновник ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний після початку повномасштабного вторгнення росіян став на захист України і загинув 8 червня 2022 року в районі Ізюма на Харківщині в лавах 93-ї механізованої бригади “Холодний Яр”.

Хто такий Роман Ратушний

Ратушний Роман Тарасович — громадський діяч, відомий боротьбою за збереження Протасового Яру в Києві.

Роман Ратушний у 93-й бригаді, літо 2022

Син письменниці, журналістки Світлани Поваляєвої та журналіста, активіста руху “Збережи старий Київ” Тараса Ратушного.

Народився 5 липня 1997 року в Києві.

Брав активну участь у Євромайдані, разом з іншими студентами постраждав від атаки “Беркута” в ніч на 30 листопада та 11 грудня 2013 року під час штурму Майдану. Подав з цього приводу скарги в Європейський суд з прав людини і виграв ці справи. Суд встановив порушення державою права на мирні зібрання і переслідування учасників протестів під час Євромайдану з метою їх покарання за участь у протестах та залякування інших від подальшої участі в мітингах.

У 2018 році Ратушний очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, а в 2019 році — однойменну громадську організацію, що були націлені на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва та недопущення забудови, яку має намір здійснити ТОВ “Дайтона Груп”, близька до великого бізнесмена Геннадія Корбана.
У жовтні 2019 року Роман заявив про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником керівника офісу президента Андрія Смирнова, а згодом також Геннадія Корбана. Активіст був вимушений переховуватися.
Зрештою наміри забудовника збудувати на схилі три 40-поверхівки були зірвані. Господарський суд у 2021 році визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки, де вирубала дерева “Дайтона” і де два роки тому активісти зупинили будівництво через суд.

У березні 2021-го Роман був неправомірно арештований після акції протесту під офісом президента, коли прибічники Сергія Стерненка палили фаєри, розбили скло у дверях і обписали стіни.

Після повномасштабного вторгнення РФ Ратушний став добровольцем до лав Сил оборони України, створив підрозділ “Протасів яр”. Спершу захищав Київ, згодом діяв на Сумщині. Від початку квітня воював у Харківській області, зокрема в Ізюмському районі, у розвідувальному взводі в складі 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”. Позивний “Сенека”.

Загинув 8 червня 2022-го, потрапивши у ворожу засідку.

Після цього Київрада перейменувала вулицю Волгоградську неподалік Протасового яру на честь Романа Ратушного.

Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (2022, посмертно) – за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Читайте також:
“Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли”.
Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна