Справи Майдану: є прогрес у судах, незважаючи на ракетні обстріли

автор: Адвокатська дорадча група

Суд завершив підготовче засідання та призначив розгляд по суті у справі за обвинуваченням Івана Новотного й Сергія Мисливого у викраденні й катуванні майданівців Юрія Вербицького та Ігоря Луценка. Мисливому інкримінується вбивство Вербицького.

Верховний Cуд України скасував ухвалу Київського апеляційного суду, якою було підтверджено виправдальний вирок екс-“беркутівцю” Андрію Хандрикіну. Таким чином, скасовано виправдання Хандрикіна. Справа про побиття протестувальників Михайла Нискогуза і Владислава Цілицького на колонаді стадіону “Динамо” повертається на новий розгляд до апеляції.

Печерський суд заочно обрав Віктору Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року.

Це – лише три приклади судових рішень у “справах Майдану”, які розглядаються, незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії.

У січні 2023 року відбулося 38 результативних судових засідань у 33 судових процесах (із 76 призначених засідань у 56 судових процесах). У 27 судових процесах адвокати Майдану зафіксували прогрес.

Засідання в січні зривалися через: відсутність електроенергії, повітряні тривоги й ракетний обстріл, відсутність захисників чи обвинувачених, відпустку судді, неповідомлення потерпілих.

Розгін Майдану 30 листопада 2013

#СправаДанилюка — Шевченківський суд продовжив досліджувати докази у справі колишнього “беркутівця” Миколи Данилюка, який обвинувачується у перевищенні службових повноважень, незаконному перешкоджанні мирним зібранням, складанні завідомо неправдивих документів про затримання потерпілого під час розгону Майдану 30 листопада 2013.

#СправаКочмараЗубкевича — Відбулися обидва призначених у січні засідання. Шевченківський суд продовжив дослідження письмових доказів у справі колишніх співробітників київського “Беркута” Володимира Кочмара та Назарія Зубкевича.

#СправаЦикалюка — У Подільському суді не відбулося жодне з двох призначених засідань — одне через відсутність світла, друге через хворобу захисника. Справа екскомандира київського полку поліції особливого призначення Руслана Цикалюка перебуває на стадії підготовчого засідання.

#СправаПаріловаПерчука — У Святошинському суді не відбулося призначене засідання через відсутність захисника у справі київських “беркутівців” Павла Парілова та Олександра Перчука. Всі інші учасники були готові продовжити слухання, але адвокат обвинуваченого надіслав до суду заяву про відкладення у зв’язку із зайнятістю в іншому процесі.

#СправаГалайдиКорха — Провадження щодо “беркутівця” Максима Корха виділено в окреме і зупинено у зв’язку з його мобілізацією. Судовий розгляд щодо другого обвинуваченого – Андрія Галайди – продовжиться у березні.

#СправаТищука — Єдине призначене і Подільському суді засідання у справі  колишнього співробітника київського “Беркута” Віталія Тищука не відбулося.

#СправаПоповаУ справі колишнього голови КМДА Олександра Попова щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року Шевченківський райсуд продовжує досліджувати докази. На засіданні 30 січня суд зокрема досліджував телефонні з’єднання Попова та Володимира Сівковича, на той час заступника секреаря РНБО. На жаль, трансляція цього судового засідання після його завершення недоступна на сайті Судової влади.

Читайте також:
Ексзаступника секретаря РНБО Сівковича судитимуть за розгін студентського Майдану

#СправаХруляМузики — Засідання у справі “беркутівців” Віталія Хруля та Дмитра Музики не відбулось через хворобу захисника.

#СправаМурашка — Жодне з двох призначених у січні засідань у справі “беркутівця” Артема Мурашка не відбулося.

Побиття на Банковій 1 грудня 2013

#СправаПустового —  У Подільському суді 23 січня відбулося засідання у справі “беркутівця” Дениса Пустового. Справа у суді з 2016 року, але після відставки судді у 2021 році її почали слухати спочатку.

Штурм Майдану 11 грудня 2013

#СправаМарченка  — 16 січня у справі ексзаступника командира кримського “Беркута” – начальника штабу Сергія Марченка – Деснянський суд досліджував докази і допитав потерпілого. 30 січня засідання не відбулося через неявку захисника.

Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я

#СправаАхметаВасюти — У справі ДАІшників щодо переслідування учасників поїздки до Межигір’я у Святошинському суді тривають допити потерпілих. Із двох призначених у січні засідань відбулося одне. Те, що 18.01, скасували через відсутність одного з обвинувачених та одного із захисників.

25 січня суд допитав двох потерпілих (трансляція). Один з них розповів, що брав участь в акції, але ДАІшники його не зупиняли. Другий потерпілий взагалі не брав участі в акціях протесту, їхав тією ж дорогою на дачу, і його теж ніхто не зупиняв. Але потім обидва дізналися, що на них були складені протоколи про адміністративне правопорушення.

#СправаВернидубова  — засідання 10 січня не відбулося. Колишній суддя Дніпровського суду Ярослав Вернидубов, якого обвинувачують у незаконному перешкоджанні мирним зібранням — притягненні до адміністративної відповідальності та позбавленні водійських прав двох автомайданівців на підставі сфальсифікованих доказів, — не з’явився в засідання. Суд визнав причину його неявки поважною.

#СправаЛастовки Через повітряну тривогу скасували засідання у справі колишньої голови Дніпровського районного суду Києва Нелі Ластівки. 

Події на Грушевського

Катування протестувальників, стадіон Динамо

#СправаХандрикіна — Це справа щодо катування протестувальників Михайла Нискогуза та Владислава Цілицького на колонаді центрального входу до стадіону “Динамо” 20 січня 2014 року.

Колишнього “беркутівця” Андрія Хандрикіна, який надалі працював у поліції, обвинувачують у катуванні двох учасників Майдану. За висновком прокуратури, Хандрикін разом із колегами на колонаді стадіону “Динамо” спочатку затримав, а згодом провів через колону “беркутівців” двох протестувальників. Неповнолітнього Нискогуза силовики роздягли за температури повітря -12 °C і поранили ножем у стегно.

У справі за цим епізодом проходили троє – Андрій Хандрикін, Владислав Мастега та Артем Войлоко, але два останні втекли до Росії. У серпні 2019-го Дніпровський райсуд Києва виправдав Хандрикіна (той, за підтримки адвоката Рибіна, стверджував, що його взагалі не було на колонаді). А 28 липня 2021-го Київський апеляційний суд підтвердив виправдальний вирок.

Андрій Хандрикін

Важливий момент у цій справі – невизнання судом першої інстанції ключових доказів, зокрема протоколів допиту Хандрикіна, Войлокова та Мастеги. Саме в протоколах допиту в січні 2014 року у справі проти сьогоднішніх потерпілих Хандрикін підтверджував факт затримання ним Михайла Нискогуза та Владислава Цілицького на даху колонади. Надалі, в судовому процесі, “беркутівець” змінив свої свідчення.

26 січня 2023 року Верховний Суд України скасував виправдальну ухвалу Київського апеляційного суду від 28.07.2021 щодо Хандрикіна.

Справа повертається на новий розгляд до апеляції. 

На жаль, трансляція цього судового засідання після його завершення не доступна на сайті Судової влади.

Заручники

#СправаВащука — Єдине призначене у січні засідання у Святошинському суді відклали, оскільки не надійшло повідомлення про вручення повістки потерпілому.

#СправаЗадніпряного — Захист обвинуваченого подав клопотання про повернення обвинувального акту. У справі оголошено перерву для надання сторонам можливості ознайомитися з клопотанням та підготовати відповідну позицію.

#СправаПанченка  — Засідання не відбулося через відсутність електроенергії в приміщенні Голосіївського суду Києва. Також відсутнє світло у приміщенні суду в місті Дніпро, що унеможливило проведення засідання в дистанційному режимі з обвинуваченим. Сторони очікували близько години. Суд призначив засідання на іншу дату в лютому.

#СправаЯрового —  Єдине призначене в цьому місяці засідання знято з розгляду у зв’язку із відрядженням судді.

Напад на студентів інституту Карпенка-Карого 20.01.2014

#СправаГайдашукаКиринчука — Подільський суд 5 та 25 січня досліджував письмові докази у справі колишніх оперуповноважених Івана Гайдашука, Сергія Киринчука в перевищенні службових повноважень, переслідуванні і нападі на студентів.

Справа Пасічника

#СправаКлюгеМатюші — У січні було призначено три засідання, з яких відбулось лише одне. Суд досліджував письмові докази. Два інших зірвалися. Перше – через відсутність адвокатів обвинуваченого Матюші, друге – через відпустку судді.

На лаві підсудних – ексзаступниця прокурора Оболонського району Києва Ілона Клюге та колишній слідчий міліції Віталій Матюша. Їх обвинувачують у незаконному притягненні до кримінальної відповідальності 72-річного Миколи Пасічника, затриманого 22 січня 2014 року під час подій на вул. Грушевського.

Затримання Миколи Пасічника “беркутами”

Слідчий і прокурори сфабрикували проти нього справу, а Оболонський суд — запроторив побитого літнього чоловіка за ґрати, нібито це він побив “беркутівців”, а не навпаки.

Після передачі обвинувального акту в суд один з обвинувачених прокурорів, який переслідував Пасічника у 2014-му, Андрій Савчук, помер.

Через рік, у березні 2020-го, помер і Микола Пасічник.

У березні 2020 року його справу нарешті передали з Оболонського суду до іншого, Дніпровського.

Переслідування за участь в акціях протесту

#СправаХіміча — Засідання у справі Володимира Хіміча, колишнього голови Дніпровського суду Києва, не відбулося через відсутність електроенергії. Його обвинувачують у перешкоджанні протестам шляхом організації винесення суддями завідома неправосудних рішень про взяття майданівців під варту і втручання в автоматизовану систему авторозподілу справ. 

#СправаМалого — 4 січня розгляд справи в Подільському суді зупинили через перебування обвинуваченого “беркутівця” в лавах ЗСУ.

Нагадаємо, заступника командира роти спеціального призначення полку міліції особливого призначення “Беркут” Олексія Малого обвинувачують у перешкоджанні мирним зібранням організованою групою та з застосуванням насильства; завідомо незаконному затриманні 20.01.2014 чотирьох невинних осіб працівниками “Беркута” у співпраці з тітушками в центрі Києва; незаконному позбавленні волі людей; перевищенні влади та службових повноважень; організації службового підроблення; організації завідомо неправдивих показань. Тривало підготовче засідання.

Хто карав за шини?

#СправаКушнір — Феміда виправдала суддю Світлану Кушнір за недоведеністю складу злочину у справі про тримання під вартою двох водіїв, які перевозили автомобільні покришки у січні 2014 року. Відповідний вирок 17 січня ухвалив Києво-Святошинський районний суд. 

Текст вироку тут.

Світлана Кушнір на одному із судових засідань Києво-Святошинського суду. Архівне фото Watchers

Читайте також:
Суд виправдав “суддю Майдану” Кушнір, яка арештувала чоловіків за перевезення шин

#СправаПриндюкБецяЄфімової — Солом’янський суд почав оголошувати обвинувальний акт у справі колишніх суддів Апеляційного суду м. Києва, які у 2014 році підтвердили рішення суду про тримання під вартою водіїв, що перевозив автошини.

Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

#СправаПащенкаХізановазасідання не відбулось через відсутність адвоката центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у справі експрацівників МВС Костянтина Пащенка та Дмитра Хізанова, які обвинувачуються у здійсненні незаконного  прослуховування Ігоря Луценка напередодні і під час його викрадення.

#СправаМисливогоНовотного — 12 січня Білоцерківський суд завершив підготовче засідання та призначив розгляд по суті у справі Івана Новотного та Сергія Мисливого. Вони обвинувачені у викраденні й катуванні Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, участі в злочинній організації та перешкоджанні мирним зібранням. Окремо Мисливому інкримінується вбивство Вербицького; використання та підбурювання до підробки паспорта громадянина України.

#СправаМисливого — 4 січня засідання у Білоцерківському суді не відбулося через клопотання захисту про перебування адвоката у відпустці.

#СправаМедвідя — 12 січня Шевченківський суд продовжив досліджувати письмові докази у справі по обвинуваченню Олександра Медвідя. 27 січня засідання не відбулося через хворобу обвинуваченого.

#СправаВолкова — 17 та 31 січня Київський апеляційний суд продовжив дослідження доказів у справі вбивства Юрія Вербицького, викрадення Юрія Вербицького та Ігоря Луценка з Олександрівської лікарні Києва 21 січня 2014 року під час подій на Майдані. Зокрема трафіки телефонних з’єднань.

Cуд розглядає апеляції сторін на обвинувальний вирок, який 30 квітня 2021 року Бориспільський суд оголосив Олександру Волкову – 9 років позбавлення волі. З урахуванням “закону Савченко” (“один день у СІЗО за два дні покарання у вигляді позбавлення волі”) суд визначив, що на той час обвинувачений уже відбув 7 років 6 місяців від загального терміну покарання.

Читайте також:
Викрадення і катування активістів Майдану Луценка і Вербицького:
керівник “тітушок” Волков отримав 9 років ув’язнення

#СправаТиднюкаТендіта — Відбулось одне з двох призначених засідань, на якому Броварський суд розглянув процесуальні питання, пов’язані зі зміною захисника. Це справа за обвинуваченням Віктора Тиднюка та Олександра Тендіта у викраденні Юрія Вербицького та Ігоря Луценка з Олександрівської лікарні, співучасті у вбивстві Вербицького, участі у злочинній організації, де суд надав дозвіл на спеціальне (заочне) провадження

#СправаЧеботарьоваЩинкіна — 11 січня Подільський суд відклав засідання через відпустку одного з суддів і клопотання захисника. Ця справа розглядається у спеціальному судовому провадженні (заочно) оскільки обвинувачені переховуються від слідства.

Напад на жовтий автобус у Кріпосному провулку 23 січня 2014

#СправаАреф’єва — Засідання у справі міліціонера 2-ї роти київського “Беркута” Бориса Ареф’єва суд відклав за клопотанням захисника. 

Напад на автомайданівців 23.01.2014 на вулиці Щорса

#СправаКусюкаДіулінаРадчука — Засідання не відбулося через неявку декількох захисників. Обвинувачені в цій справі: командир ПМОП “Беркут” Сергій Кусюк; “беркутівці” Олександр Радчук і Богдан Діулін, УБНОНівець Сергій Кисіль; тітушки Віталій Маркевич та Антон Сизін. Вони перебувають у міжнародному розшуку; частина, зокрема Кусюк – у Росії. Тому щодо них суд санкціонував здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування. І справу нещодавно передали до суду.  

#СправаКравченкаШевченка — Після декількох років підготовчих засідань суд перейшов до розгляду справи по суті. Прокурори розпочали оголошувати обвинувальний акт, зокрема щодо Кравченка. У січні відбулось одне з двох призначених засідань, 16 січня. Друге – 25 січня – скасували  через повітряну тривогу.

Підозрюваними в цій справі є Олександр Кравченко – колишній заступник начальника УМВС Києва, Олександр Шевченко – колишній заступник начальника Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків управління МВС Києва. У ніч із 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в Києві біля міської лікарні №17 столичний “Беркут” затримав вісьмох активістів Автомайдану, побив їх та пошкодив авто.

#СправаКравченка — У Бориспільському суді 31 січня засідання не відбулось через відсутність електроенергії.

Побиття протестувальників і журналістів перед Черкаською ОДА в січні 2014, переслідування активістів

#СправаБуджерака — 16 січня розгляд заяви про перегляд судового рішення щодо раніше виправданого колишнього прокурора Черкас Михайла Буджерака за нововиявленими обставинами – відклали через його заяву про зайнятість в іншому засіданні.

#СправаКалініченка — Обвинувачений хворіє, і справу по суті не розглядають. Суд призначив експертизу – чи може він відвідувати засідання. Вона ще триває, тому засідання 18 січня фактично не відбулось. 

Колишній прокурор Чорнобаївського району Черкаської області Віктор Калініченко обвинувачується у перешкоджанні мирним зібранням, втручанні в діяльність працівників правоохоронних органів та суддів, завідомо незаконному затриманні та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинних учасників протесту перед Черкаською ОДА 23 січня 2014 року

#СправаОрленкаЧепурного — 31 січня Ленінський суд Кропивницького досліджував докази у справі колишніх суддів Соснівського суду Черкас Валерія Чепурного та Володимира Орленко, зокрема щодо обрання запобіжних заходів. Обидва обвинувачуються в прийнятті завідомо незаконних рішень та  завідомо незаконному триманні під вартою учасників мирного протесту в Черкасах за події 24 січня 2014 року.

#СправаВасиленкаУсаСпірова — Все ще триває підготовче засідання у Корсунь-Шевченківському суді Черкаської області. 4 січня Суд розглядав скарги захисників.

Події силового розгону протесту перед Сумською ОДА в ніч із 26 на 27 січня 2014. Переслідування активістів

#СправаБілоконяСтавицькогоМостового11 січня Білопільський районний суд Сумської області відклав засідання на іншу дату.

Нагадаємо, прокурор Сумської області Білокінь, заступники прокурора міста Суми Савченко, Мостовий, прокурори Романенко, Ставицький та слідчі Дєдов, Чалий, Грищук, Падалка обвинувачуються у перешкоджанні мирним зібранням; підсудним також інкримінується (залежно від ролі) незаконне притягнення до кримінальної відповідальності та незаконне затримання завідома невинних учасників протесту біля будівлі Сумської ОДА, затриманих під час силового розгону в ніч з 26 на 27 січня 2014 року.

Читайте також:
Суди у справах Майдану тривають: обвинувачений за кордоном, “беркут” в ЗСУ, в судді немає світла

Протидія тітушок протестним акціям

#СправаШадрова — 31 січня секретар судді повідомив учасників процесу у справі тітушки Олега Шадрова про

скасування засідання через повітряну тривогу, яка закінчилась ще до початку засідання.

Попри присутність усіх учасників справи, розгляд так і не відбувся.

Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту

#СправаСахнюка — У Голосіївському суді все ще триває підготовче засідання у справі колишнього слідчого ВС Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві Артема Сахнюка. 16 січня суд з’ясовував причини неприбуття потерпілих (більшість мобілізовані) та належність їх повідомлення про судовий розгляд.

#СправаЛітавського — 31 січня Святошинський суд відклав підготовче засідання у зв’язку з неповідомленням потерпілих у справі колишнього старшого прокурора прокуратури Києва Тараса Літавського. Все ще триває підготовче засідання.

#СправаГолуба — 30 січня у Святошинському суді долучили до справи додаткові матеріали у справі слідчого СВ Святошинського райвідділку Олександра Голуба. 

#СправаЗубка — 27 січня у Подільському суді, через відсутність електроенергії, не відбулося засідання у справі екслідчого Дніпровського РУ ГУМВС України в Києві Руслана Зубка.

#СправаДзюби — Бориспільській суд 23 січня розглядав клопотання і заперечення щодо недопустимості доказів у справі судді Дніпровського суду Києва Олександра Дзюби.

#СправаНагорногоЯценкаЦибиВечірки — Голосіївський суд відклав судове засідання 23 січня на іншу дату, оскільки розглядається питання про об’єднання цього провадження зі справою Сахнюка.

Колишній прокурор Анатолій Нагорний, слідчі Віталій Яценко, Олександр Циба, Артем Осовик, Сергій Сідіч, Євген Гудз, Роман Коцаб’юк та слідчий Роман Вечірка обвинувачується у притягненні завідомо невинних до кримінальної відповідальності.

#СправаБабкіна — Через повітряну тривогу 25 січня не відбулося засідання у справі колишнього старшого слідчого СВ Деснянського РУ ГУ МВС України Олексія Бабкіна в Подільському суді.

#СправаЄльцоваНазарова — Засідання 17 січня відклали для узгодження позицій захисту та обвинуваченого щодо зупинення провадження через службу останнього в ЗСУ.

18 лютого 2014. Мирна хода

#СправаПацеляка — у Святошинському суді відбулись три з чотирьох призначених у січні засідань у справі колишнього командира львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка (10, 14 та 21 січня). Суд продовжує допит свідків обвинувачення.

На жаль, трансляції цих судових засідань після їх завершення не доступні на сайті Судової влади.

17 січня засідання не відбулось – не з’явилася адвокат захисту Вознюк. Згідно з поданим нею клопотанням, вона в призначений час задіяна в іншому суді.

#СправаГриняка — 18 січня Шевченківський райсуд Києва розглянув матеріали окремих потерпілих та переглянули відеоматеріали слідчих експериментів у справі екскерівника департаменту громадської безпеки МВС генерала Володимира Гриняка.

Трансляція засідання тут.

Судове засідання 26 січня зняли з розгляду через масований ракетний обстріл

#СправаЛукаша — 11 січня Дарницький суд Києва продовжив досліджувати письмові докази у справі командира батальйону харківського “Беркут” Владислава Лукаша.

Трансляція тут.

Засідання 25 січня не відбулося через відсутність захисника обвинуваченого.

#СправаСпасських — 23 січня Солом’янський суд завершив підготовче засідання і призначив судовий розгляд справи по обвинуваченню колишнього заступника начальника відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки ГУМВС Юрія Спасських. 

Ця справа стосується епізодів штурма Майдану 11.12.2013, протистояння на Грушевського 22.01.2014 та мирної ходи 18.02.2014.

Напад тітушок на громадян на перехресті вулиц Великої Житомирської та Володимирської в ніч з 18 на 19 лютого

#СправаКостенкоГебанПогребний — 10 січня Шевченківський суд продовжив дослідження доказів, зокрема телефонні з‘єднання обвинувачених для встановлення їхнього місця знаходження та протокол слідчого експерименту зі свідком у справі нападу тітушок на протестувальників 18 лютого 2014 року на перехресті вулиць Великої Житомирської та Володимирської. 

20 лютого 2014. Видача вогнепальної зброї тітушкам зі складу МВС

#ВидачаЗброїТітушкам — 25 січня Шевченківський суд продовжив судовий розгляд у справі експрацівників міліції Романа Калетного, Михайла Діхтяра та Віталія Степанчука, які обвинувачуються у передачи Ростиславу Заворотному для тітушок понад 600 одиниць автоматичної вогнепальної зброї та більше 160 тис. набоїв до неї.

Організація насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014

#ЯнуковичНасильницькіЗлочини16 січня 2023 року Печерський суд заочно обрав Віктору Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року під час Майдану.

Відео засідання тут.

Читайте також:
Ігор Луценко: чому українська державна машина не змогла належним чином покарати винних у розстрілі Майдану


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.