Суди у справах Майдану тривають: обвинувачений за кордоном, “беркут” в ЗСУ, в судді немає світла

автор: Адвокатська дорадча група

Адвокатська дорадча група відновила оглядові матеріали з підсумками тижня у судових справах Майдану.

Незважаючи на війну, розгляди тривають.

Із 20 призначених засідань результативним були 12 (у 12 судових процесах). Прогрес відбувся у 9 процесах.

Причини скасування засідань: неявка захисників, відпустка судді, неотримання повідомлення про доставлення повістки потерпілому.

У перші два тижні 2023 року, 2-13 січня, із найпомітнішого сталося таке:

  • Білоцерківський суд завершив підготовче засідання та призначив розгляд по суті справу по обвинуваченню Івана Новотного та Сергія Мисливого у викраденні й катуванні Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, участі у злочинній організації та перешкоджанні мирним зібранням. Окремо Мисливому інкримінується вбивство Юрія Вербицького; використання та підбурювання до підробки паспорта громадянина України.
  • Солом’янський суд почав оголошувати обвинувальний акт у справі колишніх суддів Апеляційного суду Києва (Приндюк, Бець та Єфімова), які у 2014 році підтвердили рішення суду про трима
  • Розгляд справи “беркутівця” Олексія Малого, щодо розгону Майдану, призупинили через перебування обвинуваченого в лавах ЗСУ.

Ця та інша інформація про результати судових засідань згрупована нижче за хронологією. Наприкінці кожного повідомлення зазначено епізод (💼), якого стосується #cправа.

4 січня

#СправаМисливого — Засідання у Білоцерківському суді не відбулося через клопотання захисту про перебування адвоката у відпустці.
💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

#СправаВасиленкаУсаСпірова — Все ще триває підготовче засідання у Корсунь-Шевченківському суді Черкаської області. Суд розглядає скарги захисників.
💼 Події побиття протестувальників перед Черкаською ОДА 23 січня 2014. Переслідування активістів

#СправаМалого — Розгляд справи у Подільському суді зупинили через перебування обвинуваченого в ЗСУ.
Нагадаємо, заступника командира роти спеціального призначення полку міліції особливого призначення “Беркут” Олексія Малого обвинувачують у перешкоджанні мирним зібранням організованою групою та з застосуванням насильства; завідомо незаконному затриманні 20.01.2014 чотирьох невинних осіб працівниками “Беркута” у співпраці з “тітушками” у центрі Києва; незаконному позбавленні волі людей; перевищенні влади та службових повноважень; організації службового підроблення; організації завідомо неправдивих показань. Тривало підготовче засідання.
💼 Переслідування за участь в акціях протесту

5 січня

#СправаГайдашукаКиринчука — Подільський суд продовжив досліджувати письмові докази у справі колишніх оперуповноважених Івана Гайдашука, Сергія Киринчука в перевищенні службових повноважень, переслідуванні і нападі на студентів
💼 Події Грушевського | Напад на студентів інституту Карпенка-Карого 20.01.2014

9 січня

#СправаВащука — засідання у Святошинському суді відклали, оскільки не надійшло повідомлення про вручення повістки потерпілому.
💼 Події Грушевського | Заручники

#СправаКлюгеМатюші — засідання не відбулось через відсутність адвокатів обвинуваченого Матюші (зайняті в інших судових процесах).
💼 Події Грушевського | Справа Пасічника

#СправаЗадніпряного — захист подав клопотання про повернення обвинувального акту. Прокурор узяв час на ознайомлення з клопотанням та підготовку позиції.
💼 Події Грушевського | Заручники

#СправаКушнір — засідання на якому обвинувачена мала виступити з останнім словом було знято з розгляду.
💼 Переслідування за участь в акціях протесту | Хто карав за шини

10 січня

#СправаВернидубова — засідання не відбулося, бо обвинувачений за межами України. Суд визнав його неявку поважною.
Колишній суддя Дніпровського суду Києва Ярослав Вернидубов обвинувачується у незаконному перешкоджанні мирним зібранням.
💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013

#СправаКостенкаГебанаПогребного — Шевченківський суд продовжив дослідження доказів, зокрема телефонні з‘єднання обвинувачених для встановлення їхнього місця знаходження та протокол слідчого експерименту зі свідком.
💼 Напад тітушок на протестувальників 18.02.2014 на перехресті вулиць Великої Житомирської та Володимирської. 8 поранених

#СправаДанилюка — Шевченківський суд продовжив досліджувати докази у справі колишнього 2беркутівця” Миколи Данилюка.
💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013

#СправаПацеляка — Засідання почалося з тривалою затримкою пов’язаною з відсутністю електропостачання. Були розглянуті клопотання прокурора.
💼 18 лютого 2014, Кріпосний провулок, мирна хода

11 січня

#СправаЧеботарьоваЩинкіна — засідання відклали через відпустку одного з суддів і клопотання захисника
💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

#СправаЛукаша — Суд продовжує досліджувати письмові докази
💼 Мирна хода 18 лютого 2014
💼 Побиття на Банковій 1 грудня 2013

#СправаКочмараЗубкевича — Шевченківський суд продовжує досліджувати письмові докази у справі колишніх співробітників київського “Беркута” Володимира Кочмара та Назарія Зубкевича.
💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013

#СправаПащенкаХізанова — засідання не відбулось через відсутність адвоката центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
💼 Незаконне прослуховування Ігоря Луценка

#СправаБілоконяСтавицькогоМостового — Засідання відклали на іншу дату
💼 Події силового розгону протесту перед Сумською ОДА в ніч з 26 на 27 січня 2014 | Переслідування активістів

12 січня

#СправаБілоконяСтавицькогоМостового — Білоцерківський суд завершив підготовче засідання та призначив розгляд по суті у справі по обвинуваченню Івана Новотного та Сергія Мисливого у викраденні і катуванні Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, участі у злочинній організації та перешкоджанні мирним зібранням. Окремо Мисливому інкримінується вбивство Юрія Вербицького; використання та підбурювання до підробки паспорта громадянина України.
💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

#СправаПриндюкБецяЄфімової — Солом’янський суд почав оголошувати обвинувальний акт у справі колишніх суддів Апеляційного суду м. Києва, які у 2014 році підтвердили рішення суду про тримання під вартою водіїв, які перевозив автошини.
💼 Переслідування за участь в акціях протесту | Хто карав за шини

#СправаМедвідя — Шевченківський суд продовжив досліджувати письмові докази у справі.
💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

Нагадаємо, одна з адвокатів АДГ Євгенія Закревська воює в лавах Збройних сил України на сході та переймається справами Майдану з фронту.

Читайте також:
Суд виправдав “суддю Майдану” Кушнір, яка арештувала чоловіків за перевезення шин


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.