Суд виправдав “суддю Майдану” Кушнір, яка арештувала чоловіків за перевезення шин

Києво-Святошинський районний суд Київської області  виправдав суддю Світлану Кушнір, яка в часи Майдану відправила під арешт двох чоловіків “за перевезення шин”.

Про це 23 січня повідомляє медійний проєкт Watchers.

“Головуюча Мирослава Омельченко виправдала своїм вироком суддю Світлану Кушнір, яка відправила в часи Революції Гідності відправила під варту двох чоловіків нібито «за перевезення шин». Таке рішення оголосили 17 січня у Києво-Святошинському райсуді, де і розглядали справу”, – повідомляють журналісти з посиланням на представницю потерпілого Михалевич та прокурорку Малашич.

Прокурорка Юлія Малашич у коментарі Watchers поінформувала, що 17 січня суд виправдав Світлану Кушнір. Аргументи суду будуть відомі тільки після оприлюднення повного тексту рішення (наразі оголошено тільки резулятивну частину).

І прокуратура, і представниця потерпілих рішенням Києво-Святошинського суду не задоволені, відтак будуть подавати апеляційну скаргу.

Передісторія

Початково прокуратура інкримінувала судді Солом’янського райсуду Києва Кушнір ухвалення завідомо неправосудних рішень щодо активістів. Втім, у червні 2020 року Конституційний Суд заборонив карати суддів за статтею про завідомо неправосудні рішення. У зв’язку з цим прокуратура змінила обвинувачення Кушнір. Після зміни судді інкримінували незаконні затримання, арешти та тримання під вартою невинних осіб.

За даними слідства, 24 січня 2014 року суддя Світлана Кушнір без будь-яких доказів арештувала Дмитра Юрченка та Михайла Овсієнка, яких зупинили співробітники ДАІ в центрі Києва. Тоді їм закидали буцімто участь у “масових заворушеннях”, чому “підтвердженням” називали перевезення вживаних автомобільних шин (для підпалювання на Майдані). Жодних доказів щодо їхніх протиправних дій не було. У Києві тоді трапилась низка подібних затримань.

Пізніше суд арештував Юрченка та Овсієнка на 30 діб, а апеляція Києва підтвердила правомірність такого рішення. Після перемоги Майдану арешт визнали незаконним, а проти слідчих, які складали протоколи, відкрили кримінальну справу. Останні активістам інкримінували участь у протестах на Грушевського, хоча зупинили автомобіль на бульварі Лесі Українки.

Прокуратура в суді просила призначити судді Кушнір покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Представниця потерпілих Оксана Михалевич підтримала цю позицію.

У 2016 році суд відмовився застосувати до судді Світлани Кушнір запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

У 2017 році дисциплінарна палата Вищої Ради Правосуддя дійшла висновку, що в діях Кушнір є ознаки дисциплінарного проступку, однак не знайшла у її діях ознак порушення присяги.

Станом на 2023 рік Кушнір і надалі працює суддею у Солом‘янському райсуді столиці.

Читайте також:
Ексзаступника секретаря РНБО Сівковича судитимуть за розгін студентського Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна