Із символами Z та V: Україна “глибоко розчарована” спільними навчаннями ВМС Росії, Китаю і ПАР

Україна висловила занепокоєність і розчарування у зв’язку з проведенням Південно-Африканською Республікою та Китаєм спільних із державою-агресором навчань військово-морських сил.

Про це йдеться в заяві речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, оприлюдненій на сайті МЗС.

“Україна глибоко занепокоєна проведенням в ПАР спільних військово-морських навчань із Російською Федерацією, а також Китаєм.

У навчаннях бере участь російський фрегат, маркований символами “Z” та “V”, під якими нині російська армія скоює воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні.

Російський корабель несе ракети такого ж типу, які використовуються для вбивства цивільних громадян та знищення критичної інфраструктури в українських містах і селах”, – наголошується в заяві.

“Ми глибоко розчаровані, що в той час, коли міжнародна спільнота засуджує російську агресію, зокрема країни Африки, і посилює ізоляцію РФ задля припинення війни, південноафриканська влада переймає досвід російської воєнної машини. Верх цинізму полягає в тому, що маневри розпочинаються навколо 24 лютого – в день, коли рік тому Росія розв’язала війну, незнану в Європі з часів Другої світової війни”, – підкреслив речник МЗС.

Україна закликає Південно-Африканську Республіку “не заохочувати подальшу агресію Росії та її почуття безкарності, а також стати на захист основоположних принципів міжнародного права і Статуту ООН”.

Планується, що спільні навчання ПАР, КНР та Росії MOSI II триватимуть впродовж десяти днів. Значні маневри заплановані на 25-27 лютого. У навчаннях беруть участь фрегати, есмінці, нафтові танкери трьох країн, зокрема російський фрегат “Адмірал Горшков”, озброєний гіперзвуковим ракетним комплексом “Циркон” та крилатими ракетами “Калібр”.

Читайте також:
Китай запропонував 12 пунктів “щодо врегулювання української кризи”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна