Німецькі ЗРК Patriot приїхали до Польщі для додаткового захисту зі сходу

Німеччина відправила в Польщу перші два з трьох зенітних ракетних комплексів Patriot, які будуть розгорнуті поблизу українського кордону як реакція на інцидент із падінням ракети в селі Пшеводув.

Як повідомляє Reuters 23 січня, ЗРК Patriot будуть відправлені до польського містечка Замосць поблизу кордону.

“Однією з причин, чому Німеччина тепер буде підтримувати східний фланг НАТО в Польщі за допомогою Patriot, безумовно, є те, що ми побачили, як швидко конфлікт між Росією і Україною може перекинутися на країни-члени НАТО”, – сказав журналістам полковник Бундесверу Йорг Сіверс, який командуватиме німецьким підрозділом у Польщі.

Він підкреслив оборонний характер ЗРК Patriot і додав, що в Польщі також дислокуються війська Британії та США.

“Patriot – це суто оборонна система, і ми сподіваємося, що зможемо забезпечити там достатній захист, щоб запобігти нападам або інцидентам, подібним до листопадового, в майбутньому”, – додав полковник Сіверс.

ЗМІ вже показують відео з перевезенням комплексів “Петріот” до Польщі.

Контекст і передісторія

Увечері 15 листопада 2022 року стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей. Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Грубешівському повіті Люблінського воєводства, за 7 км від кордону з Україною.

Залишки ракети невідомого походження прилетіли близько 15:40. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор із причепом. Загинули працівник ферми та продавець зерна.

У цей час Росія завдавала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей (зокрема прикордонні, Львівську та Волинську) й уразивши критичну інфраструктуру. Росіяни визнали, що били по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Варшава заявила про потребу активувати статтю 4 договору НАТО й почати консультації з партнерами по Альянсу. Однак 16 листопада польські керівники заявили, що мають висновок: швидше за все, ракета належала протиповітряній обороні ЗС України, і її потрапляння на територію Польщі було нещасним випадком, а не атакою країни-члена НАТО.

Після інциденту в Пшеводуві Німеччина 21 листопада запропонувала передати Польщі для захисту повітряного простору ЗРК Patriot. При цьому польське керівництво висловилося за передачу цієї системи ППО Україні, яка більше потребує захисту перед російськими атаками. Німеччина відмовила.

Рішення про надання Польщі трьох систем Patriot разом із військовими, які керують цим комплексом, все ж було ухвалене.

5 січня 2023 року стало відомо, що Німеччина – слідом за Сполученими Штатами – таки поставить Україні додаткову батарею Patriot.

Читайте також:
Нідерланди нададуть Україні дві пускові установки Patriot

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна