Російські ракети влучили по території Польщі – Зеленський, Пентагон та РФ коментують

доповнено

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони.

Про це повідомив речник польського уряду Пьотр Мюллер, повідомляє надвечір 15 листопада “Європейська правда” з посиланням на Polsat News.

Офіційну причину скликання безпекового комітету не названо, проте агенція Associated Press із посиланням на джерело в американській розвідці пише, що на території Польщі у вівторок, 15 листопада, впали російські ракети, вбивши двох людей.

Раніше деякі польські ЗМІ також написали про те, що двоє людей загинуло внаслідок влучання російських ракет в агропідприємство у польському селі Пшеводув, що за 7 км від кордону з Україною, в Люблінському воєводстві.

Зокрема, кореспондент Radio Zet неофіційно повідомив, що у Пшеводуві дві ракети влучили в зерносушарки. На місце події прибули представники поліції, прокуратури і війська.

Водночас Radio Lublin повідомляє трохи іншу версію: нібито у Пшеводуві близько 15:40 на перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, раптово вибухнув трактор.

Речник міністерства оборони США Патрік Райдер заявив, що наразі Пентагон не може підтвердити повідомлення про те, що на території Польщі впали дві російські ракети, призвівши до загибелі двох людей.

“Нам відомо про повідомлення у ЗМІ, що дві російські ракети завдали удару по об’єкту на території Польщі поблизу кордону з Україною. Я можу сказати вам, що станом на зараз ми не маємо жодної інформації, яка б підтверджувала ці повідомлення, і ми вивчаємо це питання далі”, – сказав Райдер на брифінгу.

При цьому президент Володимир Зеленський підкреслив, що ракети впали в Польщі, і вони були російські.

“Сьогодні сталося й те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі”, – заявив він.

“Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б російський терор пішов далі.
Що довше Росія відчуває безкарність, то більше буде загроз для всіх, до кого можуть дістати російські ракети.
Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти.
І я хочу зараз сказати всім нашим польським братам і сестрам: Україна завжди вас підтримає! Вільних людей терор не зламає! Перемога можлива, коли немає страху! У нас із вами – немає.
Росія протиставляє себе світу. Росія тероризує і нас, і всіх, до кого може дотягнутися. Зробимо все, щоб її зупинити!” – заявив президент України.

Російське міноборони заперечує потрапляння своїх ракет у Польщу та обстріл цілей біля україно-польського кордону.

Контекст

Як відомо, в другій половині дня у вівторок Росія завдала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей і уразивши критичну інфраструктуру, внаслідок чого у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією.
Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки й оборони Польщі був створений у жовтні 2020 року рішенням прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.
Його першим головою став глава партії “Право і справедливість” Ярослав Качинський, який на той час обіймав в уряді посаду віцепрем’єр-міністра з питань безпеки.
До складу комітету входять віцепрем’єр-міністр, якого призначає глава уряду, міністри оборони та внутрішніх справ, міністр юстиції, міністр-координатор спецслужб і глава дипломатії.

Читайте також:
Президент Польщі закликав посилювати тиск на Росію, бо її агресія загрожує також клімату

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна