Німеччина передасть Україні БМП Marder і додаткову батарею ЗРК Patriot, – Білий дім

У взаємодії зі США влада Німеччини передасть Україні бойові машини піхоти Marder і комплекси протиповітряної оборони Patriot.

Про це в четвер, 5 січня, повідомляє пресслужба Білого дому, за підсумками телефонної розмови президента США Джо Байдена та федерального канцлера ФРН Олафа Шольца.

“США мають намір поставити Україні БМП “Бредлі”, а Німеччина – БМП “Мардер”. Обидві країни планують тренувати українські війська на відповідних системах”, – ідеться в повідомленні.

“У світлі ударів Росії ракетами і дронами по критично важливій інфраструктурі України президент Байден і канцлер Шольц підтвердили намір і надалі підтримувати нагальну потребу України в можливостях протиповітряної оборони. Наприкінці грудня США оголосили про передачу Україні ракетної батареї ППО Patriot. Німеччина приєднається до США в постачанні Україні додаткової батареї ППО Patriot“, – заявили в Білому домі.

“Президент Байден і канцлер Шольц за підсумками перемовин також висловили свою вдячність за військову підтримку, яку надають Україні інші союзники та партнери, відзначили триваючі координаційні зусилля Контактної групи з питань оборони України та привітали додаткові поставки систем протиповітряної оборони і бойових машин.
Крім того, лідери підтвердили свою підтримку незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України”, – інформує пресслужба президента США.

Як пише Reuters із посиланням на американських посадовців, до нового пакету допомоги від США увійдуть близько 50 одиниць БМП M2 Bradley. Пакет планують оголосити 6 січня.

У міністерстві оборони Німеччини обговорювали можливу поставку Україні бойових машин піхоти Marder у кількості від 20 до 40 одиниць, зазначає Spiegel.

БМП Marder

Передісторія щодо “Петріота”

Ще наприкінці грудня 2022 року Німеччина не погоджувалася надавати Україні систему протиповітряної оборони Patriot.

Коментуючи рішення Сполучених Штатів передати Україні ЗРК Patriot, представник федерального уряду 22 грудня визнав, що після падіння української ракети у польському селі Пшеводув у листопаді Німеччина зголосилася посилити протиповітряну оборону Польщі, надавши власні системи Patriot. Після цього поляки заявили, що краще передати цей ЗРК Україні.

“Є три доступні системи Patriot. Тобто річ не в тім, що є певний крок, на який Німеччина не хоче йти, а в тім, що немає доступних систем”, – казав тоді представник уряду ФРН.

Тепер на думку Берліна вплинули Вашингтон та нові ракетні удари РФ по критичній інфраструктурі України.

Читайте також:
Систему Patriot розгорнуть в Україні найближчим часом, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна