Польща відкликала свій запит активувати 4-ту статтю договору НАТО: ракета була ППО ЗСУ

доповнено

Варшава відкликала свій запит активувати статтю 4 Північноатлантичного договору, про що заявляла після падіння в Люблінському воєводстві ймовірно російської ракети. Ракета радше виявилася українською, протиповітряної оборони.

Про це у Twitter повідомила журналістка Тері Шульц у середу, 16 листопада.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вибухи у вівторок ввечері на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну.

“Це не був напад на Польщу, ми не маємо доказів того, що ракету запустила Росія”, – сказав президент Анджей Дуда, говорячи про вибухи, що призвели до загибелі двох людей. Його цитує “Європейська правда”.

Він додав, що на Польщу впала ракета типу С-300 і, ймовірно, це була ракета, яку “використовували українські сили”, що вчора відбивали ракетні атаки Росії.

За словами Дуди, попередній огляд місця події показує, що це був результат падіння ракети, можливо, разом із вибухом палива, яке залишилося.

Канцелярія президента Польщі по обіді 16 листопада поширила відповідне повідомлення.

Президент Польщі наголосив, що у цій трагедії винна Росія.

Зібрані докази, а також американські дані показують, що це був нещасливий випадок, зазначив також прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. 

Він сказав, що на цьому етапі активація статті 4 Північноатлантичного договору, може, і не знадобитися, “але цей інструмент є у нашому розпорядженні”.

Читайте також:
Ракета, що впала в Польщі, могла належати не Росії. Але причина трагедії – РФ, кажуть світові лідери

Яку відповідь може дати НАТО на ракетний “приліт” у Польщу: 5 варіантів

Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність військових підрозділів після “прильоту” на Люблінщину

Передісторія

Увечері 15 листопада стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Грубешівському повіті Люблінського воєводства, за 7 км від кордону з Україною.

Залишки ракети невідомого походження прилетіли близько 15:40. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор із причепом. Загинули працівник ферми та продавець зерна.

У цей час Росія завдавала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей (зокрема прикордонні, Львівську та Волинську) й уразивши критичну інфраструктуру. Внаслідок цього у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією. Росіяни визнали, що били зокрема по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Читайте також:
Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна