Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО

доповнено

Північноатлантичний альянс вивчає повідомлення про нібито падіння двох російських ракет на території Польщі, внаслідок обстрілу України, та узгоджує з Варшавою свою позицію.

Про це йдеться в поширеному в західних ЗМІ коментарі представника НАТО, повідомляє ввечері 15 листопада “Європейська правда“.

“Ми вивчаємо повідомлення, пов’язані з вибухом у Польщі, й тісно координуємося з нашим союзником Польщею”, – йдеться в коментарі Альянсу.

Ракети – ймовірно, російські – впали в селі Пшеводув Люблінського воєводства, за 7 км від кордону з Україною.

“Газета виборча” пише: “W Przewodowie prawdopodobnie spadła rosyjska rakieta”.

З приводу падіння ракет терміново зібрався комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони Польщі. Зустріч розпочалася одразу після 19:00, у ній взяли участь командувачі військ та начальник поліції.

UPD. Результати наради: Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність військових підрозділів після “прильоту” на Люблінщину

Як інформує “Жечпосполіта”, керівник BBN (польського Бюро нацбезпеки) Яцек Сівера заявив, що президент Анджей Дуда говорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом про можливість активації статті 4 Договору НАТО про консультації з союзниками.

При цьому два європейські дипломати розповіли агенції Reuters: посли країн-членів Північноатлантичного Альянсу зустрінуться в середу на прохання Польщі на підставі статті 4 Договору про НАТО. Обговорення стосуватиметься вибухів на польській території, ймовірно спричинених російськими ракетами.

Один з дипломатів заявив, що НАТО буде діяти обережно, і потребен часу для перевірки того, як саме відбувся інцидент.

Уламки ракети (фото з твіттера Mateusz Lachowski):

ракета уламки в Польщі_3 ракета уламки в Польщі_2 ракета уламки в Польщі_1 ракета уламки в Польщі
<
>

Міністерство закордонних справ Естонії висловило солідарність із Польщею після повідомлень про те, що на її території впали російські ракети, призвівши до загибелі двох людей.

“Останні новини з Польщі викликають неабияке занепокоєння. Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими членами Альянсу. Естонія готова захищати кожен дюйм території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею”, – зазначила пресслужба естонського МЗС у Twitter.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс визнав, що російські ракети впали на територію Польщі, та висловив підтримку полякам.

“Мої співчуття нашим польським братам по зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на українських цивільних, але й приземлилися на території НАТО в Польщі. Латвія повністю солідарна з польськими друзями і засуджує цей злочин”, – написав Пабрікс у Twitter.

Також стало відомо, що 16 листопада в Латвії проведуть екстрене засідання уряду, щоб “заслухати звіти про безпекову ситуацію в регіоні та бути готовими до подальших дій”, заявив прем’єр-міністр країни Каріньш.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь висловився так: “Дуже стурбований падінням російських ракет у Польщі. Росія повинна пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру повинні негайно припинитися. Безрозсудні дії Росії виходять з-під контролю”.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба запропонував НАТО провести саміт за участі України, а також надати їй авіацію та засоби ППО для збиття будь-яких російських ракет.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що Росія здійснила ракетні удари по території Польщі, та закликав Альянс вжити заходів.

“Російські ракети вдарили по Польщі. Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Це питання часу, коли б російський терор пішов далі”, – сказав глава держави.

За його словами, загрози з боку Росії лише збільшуватимуться, якщо вона буде відчувати безкарність.

“Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти”, – наголосив Зеленський.

Він також висловив солідарність із Польщею: “І я хочу зараз сказати всім нашим польським братам і сестрам: Україна завжди вас підтримає! Вільних людей терор не зламає! Перемога можлива, коли немає страху! У нас із вами – немає”.

Статті НАТО

Механізм реагування НАТО на загрозу викладений у статтях 4 і 5 Північноатлатичного договору. Стаття 4 говорить, що сторони “проводитимуть спільні консультації, коли, на думку будь-якої з них, територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої із Сторін загрожує небезпека”.

У разі, якщо на одного з держави-члена НАТО було здійснено збройний напад, використовується стаття 5 про колективну самооборону, яка передбачає вжиття кожним членом “таких дій, які він вважатиме необхідними, включаючи застосування збройної сили”.

Контекст

У другій половині дня у вівторок Росія завдала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей і уразивши критичну інфраструктуру, внаслідок чого у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією.
Росіяни визнають, що били зокрема по трансформаторах.

Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Увечері зі ЗМІ стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Люблінському воєводстві, за 7 км від кордону з Україною. За однією з версій, дві ракети (можливо, збиті ППО) влучили в зерносушарки. За іншою – у Пшеводуві близько 15:40 на перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор.

Читайте також:
Через удари РФ по Україні зупинилася прокачка нафти на Угорщину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна