Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність військових підрозділів після “прильоту” на Люблінщину

Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність деяких військових підрозділів після вибуху поблизу кордону з Україною, спричиненого падінням ракет у Люблінському воєводстві.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пізно ввечері 15 листопада журналістам заявив речник польського уряду Пйотр Мюллер.

“З огляду на ситуацію, що склалася, були реалізовані процедури, які передбачені в такій ситуації, в тому числі, серед іншого, щойно ухвалене рішення про підвищення готовності певних бойових, військових частин на території Польщі та про підвищення бойової готовності підрозділів силових структур в нашій країні”, – сказав Мюллер.

Речник додав, що польський уряд вивчає наявність підстав для запуску процедур, передбачених статтею 4 Північноатлантичного договору.

Вона говорить, що сторони “проводитимуть спільні консультації, коли, на думку будь-якої з них, територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої зі Сторін загрожує небезпека”.

Мюллер також зазначив, що уряд Польщі оприлюднить повідомлення про інцидент, яке буде “чітким і строгим, зрозумілим по суті, щоб не було ніяких перекручувань”.

За його словами, передає “Жечпосполіта”, на місці події, у Пшеводуві на Люблінщині, працюють служби, які розслідують інцидент.

При цьому МЗС Польщі видало комунікат, в якому зазначило, що у Пшеводуві впала ракета російського виробництва. У зв’язку з цим міністр Збігнєв Рау викликав для пояснень посла РФ.

ДОПОВНЕНО. Після півночі президент України Володимир Зеленський повідомив: “Говорив з президентом Анджеєм Дудою. Висловив співчуття у зв’язку із загибеллю громадян Польщі від російського ракетного терору. Обмінялися наявною інформацією, з’ясовуємо всі факти. Україна, Польща, уся Європа та світ мають бути повністю захищеними від Росії – терориста”.

Передісторія

Увечері 15 листопада стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Люблінському воєводстві, за 7 км від кордону з Україною.
За однією з версій, залишки збитої Україною ракети близько 15:40 влучили в зерносушарки. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор.

Перед цим у другій половині дня Росія завдала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей і уразивши критичну інфраструктуру, внаслідок чого у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією. Росіяни визнали, що били зокрема по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Читайте також:
Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна