Яку відповідь може дати НАТО на ракетний “приліт” у Польщу: 5 варіантів

Польський аналітик і журналіст Вітольд Юраш, колишній співробітник посольств Польщі в Росії та Білорусі, прогнозує дієву відповідь НАТО на ураження села в Люблінському воєводстві російською ракетою. Водночас він упевнений, що розгортання війни Польщі не загрожує.

Про це Юраш написав у матеріалі для польського порталу Onet ввечері 15 листопада.

У дописі йдеться: “Ми ще не впевнені, що саме сталося біля кордону з Україною. Найбільш імовірні два варіанти. На Польщу впала або російська ракета, або українська зенітна ракета.

Фотографії з місця події, що зображують глибину кратера і характер ушкоджень, більше вказують на варіант номер один.

Фотографії уламків  вказують на зенітну ракету. Тому ми ще не знаємо, що сталося.

ракета уламки в Польщі ракета уламки в Польщі_3 ракета уламки в Польщі_1
<
>

Російська ракета, якщо ми, звісно, ​​маємо справу з цим випадком, могла впасти на територію Польщі або випадково (до 30 відсотків російських ракет не влучають у ціль), або це був російський план.

Якщо підтвердиться, що впала не одна, а дві ракети, а тим більше, якщо виявиться, що обидві впали в одне й те саме місце, слід вважати, що атака була навмисною.

Якби це було так, це означало б, що Росія, програвши війну з Україною, хоче загострити напругу таким чином, щоб виграти “війну нервів”.

У зв’язку з тим, що сталося, Польща може закликати НАТО активувати або статтю 4 Північноатлантичного договору, тобто скликати консультації з союзниками, або активувати статтю 5, що вже прямо говорить про збройний напад на державу-учасницю пакту.

НАТО може відповісти на те, що сталося, зробивши одну з п’яти речей.

  • Варіант 1 – дуже різко посилити санкції, введені проти Росії, але утриматися від військових чи воєнних заходів.
  • Варіант 2 – це, окрім санкцій, також початок поставок в Україну танків західного типу, нових пускових установок HIMARS чи навіть західних бойових літаків.
  • Варіант 3 – окрім санкцій і поставок зброї в Україну, завдати ударів по російських об’єктах в Україні однією-двома крилатими ракетами, причому атаку могли б виконати США.
  • Варіант 4 означав би масований обстріл російських цілей в Україні.
  • Варіант 5 означав би завдання обмеженого удару по обраній цілі, розташованій на території Росії.

Враховуючи ризик ескалації, варіант 2 або максимум варіант 3 видається найбільш імовірним”, – пише Юраш.

“Позитивним є той факт, що Сполученими Штатами зараз керує сильний, але водночас обережний і досвідчений президент. Польська влада в цьому питанні діятиме в тісній координації з США. Польщі війна не загрожує”, – констатує аналітик.

Читайте також:
Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність військових підрозділів після “прильоту” на Люблінщину

Передісторія

Увечері 15 листопада стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Люблінському воєводстві, за 7 км від кордону з Україною.
За однією з версій, залишки збитої Україною ракети близько 15:40 влучили в зерносушарки. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор.

Перед цим у другій половині дня Росія завдала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей і уразивши критичну інфраструктуру, внаслідок чого у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією. Росіяни визнали, що били зокрема по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Читайте також:
Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна