Ракета, що впала в Польщі, могла належати не Росії. Але причина трагедії – РФ, кажуть світові лідери

Associated Press після спілкування з трьома американськими посадовцями поширило припущення, що ракета, яка впала в селі Пшеводув на території Польщі 15 листопада і призвела до загибелі двох людей, могла бути ракетою української протиповітряної оборони. Лідери Польщі та США не поспішають із висновками, триває розслідування. Водночас у НАТО сходяться на тому, що причиною інциденту в будь-якому разі є агресивна війна Росії.

Про це йдеться в статті AP та повідомленнях інформагенцій.

Троє посадовців із США, які погодилися коментувати лише на умовах анонімності, сказали, що попередні оцінки нібито вказують на те, що це ракета, яку українська протиповітряна оборона випустила для збиття російської.

Ця інформація суперечить першому анонімному коментарю зі США, поширеному АР напередодні, про те, що російські ракети 15 листопада перетнули кордон Польщі.

 

При цьому президент США Джо Байден після переговорів із західними союзниками на полях саміту G20 в Індонезії сказав, що ракета, яка вбила двох людей у Польщі, ймовірно, була випущена не з території Росії, передає Reuters.

Байден на Балі скликав зустріч кількох лідерів – Німеччини, Канади, Нідерландів, Іспанії, Італії, Франції і Великої Британії, а також Японії, яка не є членом НАТО, та представників Європейського сСоюзу.

Відповідаючи на запитання, чи не зарано говорити про те, що ракета була випущена з Росії, Байден сказав: “Є попередня інформація, яка заперечує це. Я не хочу цього стверджувати, поки ми повністю не розслідуємо це, але малоймовірно, судячи з траєкторії, що вона була випущена з Росії. Але ми побачимо”.

Байден наголосив, що США і країни НАТО проведуть повне розслідування, перш ніж діяти.

 

Раніше вночі президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, та підтвердив, що вона російського виробництва, пише Onet.

“Розслідування буде союзницьким. На даний момент у нас немає доказів того, хто випустив ракету. Це була ракета російського виробництва, але розслідування триває”, – сказав Дуда.

Він розповів, що мав розмови з кількома лідерами, зокрема президентом України Володимиром Зеленським. “Зеленський запевнив мене, що це була ракета, випущена з території Російської Федерації”, – додав польський президент.

Дуда зазначив, що “те, що сталося, було поодиноким випадком”.

“Немає жодних ознак того, що відбуваються подальші. Польські солдати перебувають на місці. Союзницька підтримка нас є, і зобов’язання виконуються. Ми працюємо. Завтра (16 листопада) ще один важливий день – засідання Ради національної безпеки. Прошу всіх зберігати спокій”, – підсумував він.

Польща запросила міжнародних експертів для розслідування вибухів біля кордону з Україною, повідомив також прем’єр Матеуш Моравецький.

 

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський назвав інцидент з ракетами наслідком нападу Росії на Україну.

У коментарі RMF24 він сказав: “Ми вперше з початку війни зіткнулися з наслідками нападу Росії на України. Ми допускали, що таке може статися, і вчора це сталося”.

Коментуючи повідомлення ЗМІ про те, що на території Польщі могла впасти ракета української ППО, Яблонський закликав не поспішати з будь-якими висновками.

“Хотів би попросити усіх проявити трохи терпіння. Є різні припущення. Те, що з’являється у медіа, у підсумку не завжди підтверджується. Може, сьогодні, може пізніше, коли настане час, ми офіційно оприлюднимо інформацію… Потрібно бути дуже обережними зі спробами дезінформації, адже від початку агресії проти України росіяни дуже активно працювали на цьому напрямку”, – сказав заступник глави МЗС.

На запитання про те, чому польські військові не змогли перехопити ракету, міністр зауважив, що ніяка ППО та ПРО не дає 100% захисту і неможливо гарантовано “закрити небо” над всією територією країни, тож пріоритетами є стратегічні об’єкти.

Заступник міністра закликав не вірити наративу, що НАТО уникатиме втручання і в разі свідомого нападу на Польщу, назвавши це спробою російської дезінформації та зміни настроїв суспільства щодо підтримки України.

 

Наразі польська поліція опублікувала фото з місця падіння ракети в населеному пункті Пшеводув недалеко від українського кордону.

“Поліцейські експерти, зокрема, Центрального слідчого управління поліції, Центральної криміналістичної лабораторії поліції та Кримінального бюро Головного управління поліції, спільно з іншими службами, детально з’ясовують обставини події та збирають докази”, – йдеться в повідомленні у Facebook.

Фото: польська поліція

 

Ракета, яка впала в Люблінському воєводстві, відстежувалася військовим літаком НАТО під час його чергування на кордоні з Україною, повідомляє CNN з посиланням на офіційного представника Альянсу.

“Інформація з радіолокаційними слідами була надана НАТО й Польщі”, – сказав військовий чиновник НАТО.

 

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зауважив, що чиєю б не була ракета, яка спричинила трагедію в Польщі, причиною інциденту є масовані ракетні удари Росії по Україні.

Рютте згадав про зустріч з приводу інциденту лідерів країн G7 і НАТО, які присутні на саміті “Групи двадцяти” на Балі, та що усі закликають спершу з’ясувати факти і для цього підтримати розслідування, яке почала Польща.

“Очевидно одне: цього не сталось би, якби не жахливі ракетні удари РФ проти України. Ми продовжуємо підтримувати Україну, яка обороняється від російської агресії”, – зазначив написав він у твіттері.

Таку саму позицію тримає і новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак – він заявив, що “нічого з цього не відбувалося б, якби не вторгнення Росії в Україну”, і “це жорстока і невблаганна реальність путінської війни”.

“Поки вона триває, вона становить загрозу нашій безпеці та безпеці наших союзників. І поки вона триває, вона буде продовжувати руйнувати світову економіку”, – сказав Сунак на пресконференції в Індонезії на полях саміту G20, передає Sky News.

Британський прем’єр додав, що немає “жодної людини у світі”, яка б не відчула на собі вплив війни Путіна, а світові продовольчі ринки були серйозно порушені його спробами перекрити поставки українського зерна.

“Зневага Путіна до людського життя буде відчуватися в усьому світі ще багато років”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи показали удари в Польщі, як швидко може розгорітися війна, він додав, що це може призвести до ескалації конфлікту: “Польща є вірним союзником Сполученого Королівства, і я хотів би особисто запевнити в тому, що ми твердо стоїмо разом з нею і її народом в цей час”.

Говорячи про те, чи може Великобританія бути втягнута у війну з Росією, він сказав, що важливо “встановити факти”.

Читайте також:
Яку відповідь може дати НАТО на ракетний “приліт” у Польщу: 5 варіантів

Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність військових підрозділів після “прильоту” на Люблінщину

Передісторія

Увечері 15 листопада стало відомо, що на території Польщі ймовірно впали російські ракети, вбивши двох людей.
Постраждало агропідприємство у селі Пшеводув (Переводів), що в Грубешівському повіті Люблінського воєводства, за 7 км від кордону з Україною.

Залишки ракети невідомого походження прилетіли близько 15:40. На перевантажувальній вазі, куди заїжджають трактори з вантажами, було уражено трактор із причепом. Загинули працівник ферми та продавець зерна.

У цей час Росія завдавала масованого ракетного удару по території України, обстрілявши щонайменше 12 областей (зокрема прикордонні, Львівську та Волинську) й уразивши критичну інфраструктуру. Внаслідок цього у значній частині регіонів України спостерігаються проблеми з електроенергією. Росіяни визнали, що били зокрема по трансформаторах та інших енергетичних об’єктах.

Постраждала також сусідня Молдова. Там виникли масштабні перебої в електропостачанні після того, як російські удари вивели з ладу ключову лінію електропередач на території України, яка постачає електроенергію в Молдову.

Читайте також:
Падіння ракети в польському Пшеводуві: реакція НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна