Кулеба: Західні табу щодо передачі зброї Україні лишилися в минулому

Заяви лідерів Франції, Німеччини та США про передачу Україні нового озброєння, зокрема бронетехніки західного зразка, засвідчує, що “табу” щодо зброї з боку союзників залишилися в минулому.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у фейсбуці 5 січня.

Глава МЗС зазначив, що цього року Україна отримає від союзників зброю, яку не вдалося отримати у 2022-му.

“Уже перший тиждень 2023 року доводить це. Колісні танки та броньовані машини від Франції, бронетранспортери Bradley та Marder від США та Німеччини, додаткова німецька батарея Patriot, боєприпаси і багато чого іншого. А ще дочекайтеся оголошення нового американського пакету”, – перелічив міністр.

Дмитро Кулеба зазначив, що президент Володимир Зеленський цього тижня проводить “реальний дипломатичний марафон”, щодня – переговори з трьома, чотирма лідерами, і деякі рішення про постачання зброї Україні ухвалюються просто під час розмов.

“Завдяки цій наполегливій роботі і героїзму ЗСУ та всіх Сил оборони України дипломатичній команді президента вдалося переконати союзників: час табу щодо зброї минув. Ми вступаємо у вирішальну фазу. Мета може бути лише одна: перемога України. Лише так можна забезпечити тривкий і справедливий мир і безпеку в Європі”, – заявив Кулеба.

“Звідси – каскад хороших новин щодо зброї, а далі їх буде ще більше. І після кожної такої новини дедалі сильнішим ставатиме скрегіт зубів у Кремлі та плач на росТБ”, – додав Кулеба.

Контекст

5 січня після розмови лідерів США і Німеччини Джо Байдена і Олафа Шольца стало відомо, що Сполучені Штати мають намір надати Україні бойові машини піхоти Bradley, а Німеччина планує передати бронемашини Marder.
Крім того, Німеччина слідом за Америкою поставить Україні додаткову батарею систем протиракетної оборони Patriot.

ЗМІ також інформують, що американці готують до передачі Україні зенітні ракети Sea Sparrow.

4 січня президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що Україні будуть надані французькі колісні танки AMX-10 RC.

Німеччина вже передала Україні APKWS – установки на пікапах, що нищать ворога ракетами з лазерним наведенням.

Читайте також:
“Перезаряджали ЗРК NASAMS в режимі реального бою”. Речник ПС пояснив незвичний звук вибухів у Києві в новорічну ніч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна