Макрон пообіцяв Зеленському колісні танки AMX-10 RC

Президент Франції Емманюель Макрон під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським у середу, 4 січня, оголосив про передачу Україні важких бронетранспортерів AMX-10 RC, які також класифікуються як колісні танки.

Про це повідомили в Єлисейському палаці за підсумками розмови двох президентів, пише “Європейська правда“.

“Президент [Франції] побажав розширити військову допомогу [Україні] шляхом згоди на постачання легких бойових танків AMX-10 RC”, – йдеться в повідомленні офісу Макрона.

“Це перший випадок, коли танки західного виробництва були поставлені українським збройним силам”, – наголосили в Єлисейському палаці.

У повідомленні не уточнюється, про яку кількість техніки йдеться і коли вона буде передана Україні.

Президент Зеленський підтвердив, що в розмові з Макроном йшлося про постачання легких танків, а також бронемашин Bastion.

У жовтні ЗМІ повідомляли, що Україні планують передати бойову модель, на яку може бути встановлений 12,7-мм кулемет.

Bastion – 12,5-тонна десятимісна броньована машина, яка виготовляється виключно на експорт. Її продають переважно країнам Африки.

AMX-10 RC

AMX-10 RC – бойова броньована машина виробництва французької компанії GIAT, призначена для ведення розвідки. Вона перебуває на озброєнні французьких сил із 1981 року. Станом на 2021 рік у французькій армії було понад 240 таких машин; з 2021 року їх поступово замінюють на бойові розвідувальні машини Jaguar.

AMX-10 RC оснащена 105-мм гарматою, кулеметом калібру 7,62 мм і двома димовими гранатометами з електроприводом з кожного боку башти. Боєкомплект становить 38 пострілів 105 мм, 4000 боєприпасів калібру 7,62 мм і 16 димових гранат.

Французьку ББМ часто називають “колісним танком”.

Наприкінці минулого року президент Франції Еммануель Макрон підтвердив відправку нового французького озброєння в Україну та анонсував нові поставки на 2023 рік. Відомо, що заплановані поставки містять і самохідні артилерійські установки Caesar.

Читайте також:
Макрон заявив про передачу Україні ЗРК Crotale

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна