Американці готують до передачі Україні зенітні ракети Sea Sparrow, які ЗСУ вже пристосували до “Буків”, – ЗМІ

До наступного пакету американської військової допомоги Україні ймовірно увійдуть зенітні ракети Sea Sparrow, які ЗСУ можуть застосовувати для систем протиповітряної оборони “Бук-М1”.

Як передає “Новинарня“, про це пише американське видання Politico в оглядовій статті від 5 січня.

“У пакет вперше увійдуть ракети протиповітряної оборони Sea Sparrow із радіолокаційним наведенням, які можна запускати з моря або з землі для перехоплення літаків або крилатих ракет. Двоє людей, знайомих із ситуацією, повідомили, що українським військовим вдалося налагодити наявні пускові установки “Бук” радянської доби, щоб стріляти з Sea Sparrow”, – пише Politico.

Як відомо, ракети Sea Sparrow корабельного базування застосовуються американцями ще з часів війни у В’єтнамі. Їхня остання модифікація Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) – RIM-162 – за розмірами подібна до ракет для радянських ЗРК “Бук”. А з 2020 року на ESSM Block II ставлять ту саму активну головку самонаведення, що й на дорожчі ракети AIM-120 AMRAAM, які вже має в розпорядженні протиповітряна оборона Збройних сил України, ефективно захищаючи небо над Києвом тощо.

“Для Block II не потрібен радар підсвічування, і їх можна швидко адаптувати для встановлення на машину 9А310М1 “Бук-М1”, але ракет у цьому варіанті ще не дуже багато випущено. Старіший варіант ESSM Block I потребує радара підсвічування для наведення, і це вимагає глибшої адаптації ЗРК “Бук-М1″, але, схоже, цю проблему вже вирішили”, – коментує блогер Василь Трубников.

Таким чином, ракети Sea Sparrow (ESSM) дальністю до 50 км, що є в США у великій кількості, можуть покрити дефіцит радянських ракет і забезпечити подальше використання ЗРК “Бук” в ЗС України.

Досі Тайвань був єдиною країною, яка використовувала версію таких ракет наземного базування (“земля-повітря”), тоді як ВМС США та кількох союзників застосовують корабельну модифікацію.

ЗРК “Бук”. Фото 2021 року ПвК “Захід”

Про надання Києву ракет Sea Sparrow видання Politico пише в контексті загального розширення військової допомоги від США, коментуючи зокрема заяви про наступну передачу до ЗСУ 50 одиниць БМП “Бредлі”.

Politico зазначає: “Перехід до відправки сучасних бойових машин піхоти в Україну може прокласти шлях до постачання більш потужних західних танків, чого досі не бажали робити союзники зі США та Європи… Це можуть бути німецькі танки Leopard або навіть M1 Abrams армії США, кажуть експерти та офіційні особи, які говорили на умовах анонімності. Західні танки, на відміну від менш потужних колісних машин, змінили б правила гри для Києва”.

Читайте також:
Німеччина передасть Україні БМП Marder і додаткову батарею ЗРК Patriot, – Білий дім

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна