Що таке донорство яйцеклітини: все що треба знати донору ℗

Що таке донорство яйцеклітини?

Цікавить донація ооцитів, але хочете дізнатися про процедуру більше? В цій статті ми детально розповімо, що таке донорство яйцеклітини, хто може поділитися власними ооцитами, кому це робити заборонено, а також дамо відповіді на поширені питання щодо донації.

Донорство яйцеклітини – це один із методів допоміжних репродуктивних технологій – здача донором здорових зрілих статевих клітин, які в подальшому будуть використані для екстракорпорального запліднення реципієнта – жінки, що не може завагітніти самостійно. Донація обов’язково має бути на добровільній основі, яку, зазвичай, фіксують у письмовому вигляді. Це процедура, дозволена на законному рівні, згідно з наказом № 787 МОЗ України.

Процес участі у програмі донорства ооцитів, від першої консультації до забору біоматеріалу та грошової виплати, триває близько 3 місяців. Донор має бути готова до того, що протягом цього періоду вона повинна дотримуватися рекомендацій лікаря і регулярно приїжджати на огляди. Якщо жінка усвідомлює відповідальність та підходить по всіх параметрах, про які ми напишемо нижче, вона підписує угоду та починає участь у донорській програмі.

Які показання до процедури?

Донорство яйцеклітини – остання надія на материнство жінкам, котрі мають проблеми з фізичним або психічним здоров’ям, які стоять на заваді довгоочікуваній вагітності. Донорство яйцеклітин має такі показання:

  • Менопауза;
  • Виснаження яєчників;
  • Вилучення матки або яєчників після операції;
  • Аномалії розвитку статевих органів;
  • Наслідки хіміотерапії;
  • Кілька невдалих спроб ЕКЗ до цього;
  • Низька якість яйцеклітин;
  • Психологічні проблеми, які заважають зачаттю дитини.

В таких випадках донорські яйцеклітини, запліднені в лабораторних умовах сперматозоїдами чоловіка, тобто донорство яйцеклітин, є останньою, але багатообіцяючою надією на щасливе материнство.

Ооцити можуть бути використані та перенесені в матку жінки-реципієнта відразу після забору. Також можливий варіант, що матеріали з донорськими ооцитами можуть бути заморожені в спеціальних умовах та використані пізніше. На якість та ймовірність успішної вагітності це ніяк не впливає.

Які протипокази?

Донація ооцитів – дуже відповідальна справа, адже від ооцитів донора може залежати не тільки зовнішність малюка, але й характер та, головне, здоров’я. Тому не всі жінки можуть приєднати до програми. В першу чергу, донорство яйцеклітин не дозволено тим, хто має такі протипоказання:

  • ВІЛ, СНІД, ТОРЧ-інфекції;
  • Будь-який вид гепатиту;
  • Неповноцінна робота яєчників;
  • Незакінчений період лактації;
  • Хвороби серця, нирок, проблеми зі щитовидкою;
  • Шкідливі звички: вживання алкоголю, наркотиків, куріння тощо;
  • Психічна нестабільність;
  • Фізичні патології;
  • Захворювання, що передаються по спадковості.

Наявність бодай одного пункту зі списку є прямим протипоказанням до участі у програмі донорство яйцеклітин.

Хто може стати донором ооцитів?

Тепер розповімо детальніше щодо участі в програмі донорства, а саме, хто може стати донорм. Для цього жінка, крім наявності власного бажання, повинна відповідати певним критеріям, які стосуються, стану здоров’я, способу життя і зовнішності:

  • Молодий вік – від 18 до 29 років;
  • Зріст від 158 см;
  • Вага до 80 кг;
  • Донор повинен вести активний спосіб життя;
  • Відмінний стан фізичного здоров’я;
  • Відсутність психологічних проблем;
  • Наявність рідної здорової дитини;
  • Власне бажання поділитися яйцеклітинами.

Як відбувається забір донорської яйцеклітини?

Перед тим, як приєднатися до участі в програмі донорства, жінка має пройти тривалий етап підготовки, що, в середньому, становить 2-3 місяці. Після того, як вона пройде відбір, на неї чекають такі 4 етапи:

  1. Консультація та первинний огляд. Донор приїжджає в клініку, де його зустрічає особистий координатор. Він буде супроводжувати вас протягом всієї участі. Потім жінка консультується з гінекологом, лікар збирає анамнез, бере аналізи з мазками та відправляє біоматеріал на дослідження.

На прийом потенційний донор має взяти із собою такі документи: паспорт, ІПН-код, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб або розлучення, а також свої дитячі фотографії. Якщо ви знаходитеся у шлюбі, потрібен письмовий дозвіл на вашу участь у програмі донації ооцитів від чоловіка.

  1. Медичне обстеження. Потенційний донор приходить на прийом і консультації та огляди в гінеколога, терапевта, психолога, репродуктолога, генетика та деяких інших спеціалістів. Донор здає всі необхідні аналізи, проходить УЗД тощо. Тільки після отримання всіх результатів аналізів та обстежень лікар робить висновок щодо подальшої участі.

Навіть якщо жінка не підходить для донорства за станом здоров’я, їй нічого не доведеться платити. Всі обстеження проходять за рахунок клініки.

  1. Стимуляція яєчників. Якщо по медичних показаннях в жінки-донора все гаразд, наступний етап – стимуляція ооцитів. Вона проходить за допомогою сертифікованих препаратів, які призначаються лікарем в індивідуальних дозах.

Стимуляція сприяє дозріванню не однієї, як зазвичай, а декількох яйцеклітин. Також це необхідно для того, щоб синхронізувати менструальний цикл донора і реципієнта. Коли синхронізація циклів донора і жінки, що бажає стати матір’ю, успішно відбулася, тоді відбувається ЕКЗ з участю запліднених донорських яйцеклітин.

  1. Пункція яєчників. Після попередніх етапів підготовки відбувається забір ооцитів. Це фінальна процедура програми донорство яйцеклітин, яка передбачає хірургічне втручання і проводиться під загальним знеболенням. Тривалість процедури – 15 хв.

Лікарі забирають донорські яйцеклітини за допомогою спеціальних приборів під ретельним контролем фахівців та УЗД-датчиків. Сучасне обладнання робить цей процес максимально швидким і безболісним для жінки. Після забору донор відпочиває в клініці ще 2 години, а після цього повертається додому до повноцінного життя.

Чи можливі ускладнення після донації?

Ризиків для здоров’я донора під час і після донорства майже немає. Якщо дотримуватися рекомендацій лікаря, не змінювати дозування препаратів та вчасно з’являтися на огляди, ваше здоров’я буде під повним контролем лікарів. Проте інколи бувають індивідуальні випадки, коли в жінки є непереносимість на ті чи інші препарати. Наприклад, може бути алергія на препарат для наркозу чи на лікарські засоби для стимуляції.

Зазвичай, лікарі передбачають такі ситуації та визначають ризик відторгнення організмом тих чи інших лікарських засобів. Натомість вони пропонують альтернативні препарати, повністю безпечні для вашого здоров’я.

Не менше потенційних донорів цікавить питання, чи впливає донація статевих клітин на репродуктивну функцію. Ні, не впливає! Жінка може планувати власну вагітність уже з настанням наступної менструації після донації. Зазвичай, це відбувається, на 1-2 місяць після пункції. Зачаття, перебіг вагітності та пологи відбуваються природним чином, і ваша донорська діяльність ніяк на це не впливає.

Також в інтернеті побутує міф про те, що після донорства жінка значно набирає у вазі. Донор справді може набрати зайві 2-4 кілограми під час стимуляції ооцитів. На це впливають препарати для стимуляції, адже вони на гормональній основі. Відповідно, в донора підвищується апетит і це може стати фактором незначного збільшення ваги. Але, за умови правильного та здорового харчування в нормальній кількості, різкого збільшення ваги точно не відбудеться. До того ж стимуляція триває 2-3 тижні, а за цей час нереально набрати 10 більше кілограмів. Тому можна не хвилюватися, донорство точно не зіпсує вашу фігуру!

Скільки разів можна стати донором?

В Україні офіційно можна стати донором яйцеклітин до 8 разів. Така кількість разів донорства не несе негативного впливу на здоров’я жінки. Проте все індивідуально. Якщо ви вже кілька разів ділилися ооцитами раніше та мали певні ускладнення, то на етапі наступного медичного обстеження лікар повідомляє, чи безпечно вам бути донором, чи є певні ризики та варто відмовитись.

Побутує міф, що під час пункції лікарі забирають всі яйцеклітини та після цього жінка не зможе завагітніти. Це абсолютна неправда і ми пояснимо чому. Кожна дівчинка народжується з усталеною кількістю статевих клітин: від 200 до 400 тисяч. Протягом життя, з настанням першої менструації, в жінки кількість ооцитів зменшується: по 1 яйцеклітині в місяць. Тому можна зробити логічний висновок, що забір 15-25 зрілих статевих клітин від загальної кількості в кілька сотень тисяч ніяк не вплине на репродуктивні функції жінки.

Як отримати матеріальну винагороду?

За участь у донорській програмі жінки, зазвичай, отримують матеріальний гонорар. В різних клініках в Україні він може відрізнятися. Наприклад, популярна в Україні ГО “Донори за життя” пропонують донорам виплату від 30 000 гривень до 1000 євро. Все залежить від кількості та якості яйцеклітин. Якщо при заборі лікарі беруть 19 і менше статевих клітин, то донор отримує 30 000 гривень. Якщо 20 та більше, матеріальна винагорода становить 1000 євро.

Виплата за участь у донації яйцеклітин у повному розмірі проводиться в день забору яйцеклітин. До того ж, донор отримує грошову компенсацію за транспортні витрати (якщо доїжджала з іншого міста). Клініка дбає, щоб донація яйцеклітин була для жінок максимально комфортною, безболісною та психологічно легкою. І як приємний бонус – престижна матеріальна компенсація за благородну справу.

Висновки

Отже, можна зробити висновок, що донація яйцеклітин – це найбільш ефективний метод допоміжних репродуктивних технологій, безпечний для організму жінки. З допомогою донорських яйцеклітин може завагітніти жінка, котра через стан здоров’я самостійно цього зробити ніколи не зможе. Для бездітних пар ЕКЗ з донорськими ооцитами – це остання надія народити власну здорову дитину. Взяти участь у програмі можуть фізично та ментально здорові жінки, які відповідають певним критеріям зовнішності. Знайти перелік вимог можна у статті вище.

Програма донації ооцитів складається із таких етапів: відбір, консультація, повне медичне обстеження, стимуляція яйцеклітин та синхронізація циклів донора і реципієнта та пункція яєчників. Після забору біоматеріалу жінка отримує грошову винагороду в розмірі до 1000 євро.

Донація яйцеклітин офіційно дозволена на законному рівні. Жінка може взяти участь у такій програмі до 8 разів за життя. Це безпечна процедура. Головне – вибрати правильну клініку, яка буде ретельно дбати за ваше здоров’я під час донації. Це стосується не тільки фізичного, але й ментального стану.

Серед переваг донації яйцеклітин головними є: грошова виплата, безкоштовне медичне обстеження організму, юридичний супровід, консультація бухгалтера, психолога та вузькопрофільних медиків. До того ж це абсолютно анонімно. Ми не передаємо інформацію третім особам, тому ви можете не хвилюватися, що про участь у програмі дізнається хтось сторонній.

Якщо ви хочете, але вагаєтеся, чи приєднуватися до участі у програмі донорства, майте на увазі, що, за умови правильного вибору клініки, ця процедура не принесе негативних наслідків. Навпаки, це покращить ваше матеріальне становище, до того ж ви зробите неймовірну справу, адже допоможете втілити в життя чиюсь заповітну мрію материнства! Приєднуйтеся до програми донації та отримуйте за це приємні бонуси. Якщо у вас залишилися питання, зв’яжіться з нами в телефонному режимі, щоб отримати детальні відповіді та консультацію!

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна