Профільний комітет Ради підтримав законопроєкти про заборону МП і спрощений перехід до ПЦУ

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні Російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій, а також ще двох проєктів на захист інтересів України в церковній сфері.

Про це в п’ятницю, 9 грудня, повідомив член профільного комітету, народний депутат Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

“Сьогодні парламентський комітет з гуманітарної й інформаційної політики підтримав низку важливих законопроєктів про захист національної безпеки у релігійній сфері.

1. Законопроєкт №8221, внесений десятками депутатів (я серед них) на чолі з Миколою Княжицьким, передбачає заборону діяльності Російської православної церкви і пов’язаних з нею релігійних організацій, припинення оренди такими організаціями державного й комунального майна, сприяє об’єднанню православних українців у помісній Православній церкві України.

2. Законопроєкт №8262, який внесли кількадесят депутатів на чолі з Іриною Констанкевич, спрощує процедуру переходу православних громад у підлеглість Православної церкви України, і так само передбачає припинення використання московською церквою державного і комунального майна.

3. Проєкт постанови №8012, що передбачає звернення Верховної Ради до уряду з вимогою вирішити питання про передачу споруд Києво-Печерської та Почаївської лавр в користування Православній церкві України.

4. Законопроєкт №7403 позбавляє московську церкву статусу неприбуткової організації і податкових пільг.

5. Законопроєкт №8217 передбачає підготовку військових капеланів у військових навчальних закладах та на військових факультетах вишів.

Ще раніше гуманітарний комітет підтримав законопроєкт №7680, який забороняє священикам московського патріархату бути капеланами в українському війську”, – написав В’ятрович у фейсбуці.

“Сподіваюся, парламентська більшість і керівництво держави виявлять політичну волю, і Верховна Рада без зволікань ухвалить усі ці проєкти вже наступного тижня”, – додав депутат від “ЄС”.

Як відомо, рекомендований комітетом законопроєкт №8221 “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій” передбачає встановлення заборони діяльності Російської православної церкви на території України, релігійних організацій, які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації входять до структури РПЦ, а також релігійних центрів, що входять до складу чи визнають підлеглість у канонічних, організаційних, інших питаннях РПЦ.

Також у проєкті зазначається, що всі правочини, пов’язані з використанням майна (оренди, найму, лізингу тощо), строк дії яких не закінчився, укладені між резидентами України з відповідною забороненою іноземною релігійною організацією, а також з юридичними особами, власником, учасником, акціонером яких вона є, припиняються достроково.

Окрім того, пропонується визначити особливості найменування релігійних організацій, зокрема можливість релігійної організації використовувати в своїй назві (як повній, так і скороченій), найменуванні слово “православний” або “православна” у відповідних відмінках виключно у випадку, якщо ця релігійна організація у канонічних та організаційних питаннях підлегла Православній церкві України.

Читайте також:
Реєстрація статуту Лаври не означає її передачу ПЦУ. Просто так співпало, – міністр Ткаченко

Контекст

1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

2 грудня президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні тощо.

В останні тижні СБУ проводить серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

Читайте також:
Микола Томенко: як законно очистити Лавру від “русского міра” та повернути її українському народу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна