Реєстрація статуту Лаври не означає її передачу ПЦУ. Просто так співпало, – міністр Ткаченко

Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко заявив, що реєстрація одного з монастирів помісної Православної церкви України на території Києво-Печерської лаври в статусі “Лаври” не означає передачу Лаври ПЦУ.

Як передає “Новинарня“, про це Ткаченко сказав в ефірі національного телемарафону ввечері в п’ятницю, 2 грудня.

Наразі мова не йде про передачу Києво-Печерської лаври [ПЦУ]. Мова йде про реєстрацію юридичної особи [ПЦУ]. В тому самому монастирі і церкві, яка й досі перебувала в користуванні ПЦУ. Вона знаходиться на території Верхньої Лаври. Змінюється просто назва і уточнюється адреса”, – зазначив міністр.

“Просто так співпало, оскільки реєстрація відбувалася впродовж певного періоду часу, що ця інформація з’явилася сьогодні в держреєстрі”, – додав Ткаченко.

Він наголосив, що ця ситуація не має відношення до “тієї ситуації, яка є в Лаврі” і “нічого з точки зору пересування ченців не змінюється”.

За його словами, в Мінкульту є два місяці, щоб дослідити використання державного майна Лаври, яке передане в користування УПЦ МП урядом Януковича.

Таким чином Ткаченко прокоментував для каналу “Рада” інформацію про те, що 1 грудня Мін’юст зареєстрував статут Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) у складі помісної Православної церкви України. 2 грудня ці дані було внесено до реєстру.

Контекст

Раніше цього ж дня, 2 грудня, президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла (УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського тощо.

Напередодні, 1 грудня, Рада нацбезпеки і оборони ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО.
Також президент сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Цього та минулого тижня СБУ провела серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП

Читайте також:
Микола Томенко: як законно очистити Лавру від “русского міра” та повернути її українському народу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.