“Найгірше, що може трапитися зі священником”: митрополит УПЦ МП Онуфрій пролив на себе святе причастя, коли Питириму стало зле

Глава так званої “УПЦ Московського патріархату” Онуфрій (Березовський) під час урочистостей у Києві на честь річниці власного єпископського висвячення вчинив один із найгірших проступків священника – пролив із чаші святе причастя – “кров Христову”. Це сталося, коли під час служби в митрополита Миколаївського та Очаківського Питирима стався серцевий напад.

Про подію в п’ятницю, 9 грудня, повідомила журналістка Соня Кошкіна з посиланням на церковні джерела.

“Онуфрій сьогодні вилив на себе одну із десяти чаш, що були приготовані для причастя… Онуфрія підштовхнув миколаївський Пітирим, з яким стався серцевий напад і який там ледь на місці не помер… У виправдання скажу, що всі відволіклися на Пітирима. Але ж Онуфрій розумів, що відбулося, і просто закляк у шоці. В 32-гу річницю його єпископської посвяти“, – написала Кошкіна у фейсбуці.

“Постраждав також антимінс. Антимінс – це така спеціальна посвячена хустина, в якій зашито часточки святих мощей. Все швиденько зняли і поклали в коробку. Тепер це архієрейське облачіння мають спалити (і зсипати попіл у річку)”, – додала журналістка.

Кошкіна вказала на те, що зіпсоване облачення раніше належало покійному митрополиту Володимиру (Сабодану) – главі “УПЦ МП”. “За життя якого такого бардака і бєспрєдєла в церкві годі було й уявити”, – зазначила журналістка.

Вона нагадала, що “розлити Кров Христову з чаші – найгірше, що в принципі може трапитися зі священником. За недбалістю, це – смертний гріх”.

За церковною традицією, якщо святе причастя пролилося на підлогу, дошку вирізають, спалюють і попіл висипають у річку. Навіть фрагменти мармурової підлоги, бувало, вирізали. А перед тим священники злизують таке сакральне вино із підлоги язиками.
Якщо причастя виливається на одяг, священник має його максимально всмоктати, одяг потім спалюють.

Редактор “Лівого берега” Олег Базар також повідомив, що “Онуфрій нині вилив на себе чашу зі святими дарами”.

“Люди з магічним мисленням схильні бачити у тому, що сталося, якийсь знак згори, який нібито не віщує нічого доброго предстоятелю УПЦ МП. Але сама приналежність до кліру Московського патріархату – це вже дуже поганий знак. А перебування на чолі цієї предивної організації – це просто якийсь “мене, текел, фарес“, що безупину горять навіть не на стіні – на чолі цього гнилого і жалюгідного чоловіка”, – додав журналіст.

Архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря) також вважає, що це був “знак”.

“Це була перша соборна служба м. Онуфрія після покладення рук на негідника-анаксіоса і оголошення його єпископом. Тим, хто це зробив – Господь показав Свою волю. Як і щодо загалом обраного вищими ієрархами МПвУ шляху. Що це – не Його шлях. Але цим дав і можливість виправитися”, – написав Зоря в фейсбуці, маючи на увазі, що 4 грудня архімандрита “УПЦ МП” Нікіту, який потрапив у секс-скандал під час обшуків СБУ, висвятили в єпископи.

Читайте також:
Суд обрав запобіжний захід митрополиту МП Іоасафу

Контекст

1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

2 грудня президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні тощо.

В останні тижні СБУ проводить серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

9 грудня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні Російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій, а також ще двох проєктів на захист інтересів України в церковній сфері.

Читайте також:
Микола Томенко: як законно очистити Лавру від “русского міра” та повернути її українському народу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.