Архімандрита “УПЦ МП” Нікіту, який потрапив у секс-скандал під час обшуків СБУ, висвятили в єпископи

У неділю, 4 грудня, архімандрит секретар Чернівецько-Буковинської єпархії так званої “УПЦ МП”, який нещодавно потрапив у скандал, коли під час обшуків у приміщеннях єпархіального управління СБУ виявила його у спідньому разом із юним хористом, був висвячений у чин єпископа.

Архієрейську хіротонію (чин висвячення) провів особисто предстоятель “УПЦ МП” митрополит Онуфрій у своїй особистій резиденції у Феофанії, пише LB.ua.

23 листопада архімандрита рішенням Синоду Нікіту призначили очільником Івано-Франківської єпархії (там залишився всього лише один храм “УПЦ МП”) замість митрополита Івано-Франківського і Коломийського Серафима, який втік у Росію за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення.

Висвячення архимандрита Нікіти в єпископи ще тоді було заплановане на 4 грудня.

У центрі – Нікіта (Сторожук) у день свого висвячення в єпископи, 4 грудня 2022 року. Фото: Макс Требухов / LB.ua

А вже 25 листопада Нікіта (в миру – Андрій Сторожук) потрапив у скандал. Під час обшуків на території Чернівецько-Буковинської єпархії, де він був секретарем, співробітники СБУ виявили його разом із 17-річним хлопцем-хористом. Обоє були у самій лише спідній білизні.

Сам Нікіта заявив, що роздягнутися їх змусили працівники СБУ.

Фото: Ґрунт

Під час обшуків також був виявлений паспорт Росії у головного місцевого ієрарха, митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія. Окрім того, Служба безпеки знайшла листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, в яких вони отримують “методички” щодо “особливостей” проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.

Також у приміщеннях єпархіального управління на ноутбуці було виявлено порнографічні матеріали за участі неповнолітніх (дитячу порнографію), які, за попередніми даними, не були завантажені з мережі інтернет, а відзняті на відеокамеру.

Праворуч у вівтарі – намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь), проти якого запровадила санкції РНБО. Фото: Макс Требухов / LB.ua

30 листопада СБУ внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне провадження щодо невстановлених осіб Чернівецько-Буковинської єпархії, в діях яких наявні ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 301-1 Кримінального кодексу (одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження).

За даними джерел, йдеться про керівника Чернівецько-Буковинського єпархіального управління митрополита Мелетія (Єгоренка) та секретаря, архимандрита Нікіту (Сторожука).

Усе це не завадило висвяченню й призначенню Нікіти на Івано-Франківську кафедру “УПЦ МП”.

Праворуч – предстоятель “УПЦ МП” митрополит Онуфрій, зліва – митрополит Антоній (Паканич). Фото: Макс Требухов / LB.ua

Читайте також:
Є Новинський і Лебідь, немає Паканича: оприлюднено список діячів “УПЦ МП”, що потрапили під санкції РНБО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна